Další "muž na odstřel": Besser to má nejspíš spočítané

Kvůli tomu, že zamlčel vazby na odsouzeného korupčníka Pavla Hrácha, zřejmě ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) skončí ve vládě.

Kvůli tomu, že zamlčel vazby na odsouzeného korupčníka Pavla Hrácha, zřejmě ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) skončí ve vládě. Zdroj: Jiri Kotatko, Sedmicka

Dalším ministrem Nečasovy vlády, který předčasně skončí, bude s největší pravděpodobností šéf kultury Jiří Besser. Důvodem je to, že zamlčel vazby na odsouzeného korupčníka Pavla Hrácha. Za Besserův odchod se přimlouvá i šéf poslanců TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík. Je nepřípustné, aby se ministr stýkal s takovými lidmi, uvedl Gazdík pro server iDnes.

Právě za STAN Besser v kabinetu sedí. A nikdo ze „starostů“ nemá zájem ho ve vládě dále držet. Čeká se jen na návrat ministra z Říma, uvedl dále Gazdík. Záležitost vadí i premiéru Nečasovi. Ten už dříve uvedl, že pokud Besser porušil zákon, má vážný problém. A tím, že ministr v majetkovém přiznání neuvedl vlastnictví bytu na Floridě, byl zákon podle všeho porušen.

„Vyřešíme to hned ve čtvrtek po návratu pana ministra Bessera ze zahraničí,“ řekl Gazdík. Za nevhodné označil, aby rozhodnutí o budoucnosti ministra padlo už teď. Z Říma se šéf rezortu kultury vrátí ve středu večer.

K okamžité rezignaci vyzvala Bessera i opoziční ČSSD. „Podle názoru ČSSD je přesně čas, aby pan ministr hodil ručník do ringu a rezignoval na funkci,“ uvedl Sobotka. „Kdyby se podobné informace podle něj objevily třeba v Německu či Rakousku, určitě by už taký ministr ministrem nebyl,“ dodal.

Starosty a nezávislé pobouřilo, že ministr dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila zhruba za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní odsouzený korupčník Pavel Hrách.

Server Aktuálně.cz navíc v úterý upozornil, že Hrách byl už dříve pravomocně odsouzen k peněžitému trestu 100 tisíc korun za to, že okradl firmu, ve které dříve působil. „Byl odsouzen k peněžitému trestu ve výměře 100 tisíc korun,“ potvrdila mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Besser ale tvrdí, že se účastí ve firmě spoluvlastněné odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem nedopustil korupčního chování. Pokud někdo předloží důkazy, je ochoten odstoupit po předložení zákona o vyrovnání s církvemi. Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky.