Další problém armádních nákupů. Policie se zajímá o IT zakázky

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: Euro Martin Siebert

Národní úřad pro vyzbrojování, klíčová armádní instituce, přes kterou vojáci řeší nákup potřebného sortimentu, má další problém. Poté, co vojenská policie před pár dny obvinila jednoho z vrcholných úředníků úřadu - Pavla Pohorského, který měl na starost nákup automatických pušek BREN od České zbrojovky Uherský Brod - kvůli „černým jízdám“, má teď pod drobnohledem i IT zakázky. Ve středu dorazili do kanceláře jednoho z klíčových úředníků.

„Příslušníci vojenské policie prověřovali okolnosti a zadání jedné konkrétní zakázky úřadu. Vzhledem k probíhajícímu šetření nelze k případu poskytnout bližší detaily,“ potvrdil zjištění týdeníku Euro a serveru E15.cz mluvčí resortu Jan Pejšek.

Policisté podle neoficiálních informací „navštívili“ kancelář úředníka oddělení komunikačních systémů Jana Kuříka a zajistili počítač a písemné materiály. Mluvčí ministerstva Pejšek už ale nechtěl tuto konkrétní informaci potvrdit. Tato sekce vyzbrojovacího úřadu přitom může zadávat zakázky do výše 50 miliónů korun bez toho, aby procházely tradičním mechanismem výběrového řízení, jako v jiných sférách státní správy. O problémech se zadáváním některých IT kontraktů už server E15.cz před časem informoval.

Obvinění ze zneužití služebního vozidla může být msta

IT zakázky nejsou jedinou věcí, o kterou se vojenští policisté v poslední době zajímají. Už zmiňovaný Pavel Pohorský byl před časem obviněn ze zneužití služebního vozidla. Z ministerstva přitom neoficiálními kanály zní, že může jít o mstu, vycházející z konkurenčního boje uchazečů o armádní zakázky. Trestní oznámení, kde byl jako podezřelý, tolerující poklesky svých podřízených, zmíněn i donedávna šéf Národního úřadu pro vyzbrojování generál Pavel Bulant, bylo podáno před rokem. Koncem října, těsně před Bulantovým jmenováním generálem a týdeník Euro o něm detailně informoval.

Z čeho Bulanta anonymní autoři oznámení, vydávající se za úředníky sekce, obviňovali? Především z tolerování zneužívání služebních vozidel pro privátní účely. Podle oznamovatelů byly při soukromém využívání aut navíc spáchány čtyři dopravní nehody. Oznamovatelé také tvrdili, že Bulant pokrývá absence svých dvou klíčových podřízených Pavla Pohorského a Jakuba Jirana a toleruje jejich údajné alkoholické excesy na pracovišti.

Pavel Bulant označil vloni oznámení za „svinstvo“. „Já jsem obdržel cestou inspekce anonym na své nejbližší spolupracovníky. Ty lidi znám, stojím za nimi. Nechci spekulovat nad tím, koho co vedlo k napsání těchto řádek. Chci jenom říci, že sekce vyzbrojování měla po mém nástupu přes 260 lidí a po transformaci na Národní úřad pro vyzbrojování 192,“ říká Bulant. Odmítl přitom možnou souvislost s tím, že oznámení bylo podáno kvůli tomu, že měl být jmenován generálem. „Tohle je odvážná konstrukce jako z pořadu To nevymyslíš,“ dodal. Trestní oznámení začala vyšetřovat vojenská policie, která prověřila například gps modul v Pohorského služebním autě a následně jej obvinila.

Generál Bulant se rozhodl, že svoje účinkování v čele úřadu ukončí a zkrátil svůj závazek v armádě. Ministr obrany Vlastimil Picek jej minulý týden odvolal z funkce a jeho úřad převzal pod svá křídla náměstek Libor Karásek.