Daň pro bohaté státu vynesla přes čtyři miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká daňová správa vybrala na daňové přirážce pro bohaté, tzv. solidární dani, za loňský rok 4,23 miliardy korun. Příjmy přesahující 1,24 milionu korun přiznalo přes 55 tisíc lidí. Daňové přiznání kvůli této dani muselo podat ještě dalších zhruba 150 tisíc lidí, záloha na daň se jim ale nakonec vracela, uvedl list Dnes.

Minulá vláda Petra Nečase povinnost solidární přirážky zavedla na tři roky kvůli snižování schodku rozpočtu. Podle důvodové zprávy k zákonu měla státní pokladna díky této dani dostat dvě miliardy korun navíc. Ve skutečnosti je to však dvakrát více, upozornil deník, který získal informace o vybrané dani od finanční správy.

Povinnost podat daňové přiznání měli i ti, kteří měli byť v jediném měsíci v roce příjem přes 103 536 korun. Firma za ně musela odvést i zálohu na solidární daň za daný měsíc. Pokud dotyčný nepřekročil celoroční strop, záloha se firmám letos při ročním zúčtování daně vrátila.

Vláda Bohuslava Sobotky už avizovala, že solidární daň spolu se superhrubou mzdou zruší. Od roku 2016 chce vrátit hrubou mzdu a zavést progresivní daňovou sazbu.

OSVČ a zisk: Kolik za tento rok zaplatíte na odvodech?

Dlužíte na daních? Využijte posečkání