Daňové nápady ČSSD jen zvýší nezaměstnanost, děsí se Nečas

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Občanští demokraté jsou znepokojeni programovými záměry sociálních demokratů. Masivní zvýšení výdajů i daní povede k útlumu podnikání, vyšší nezaměstnanosti a k odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí. V tiskovém prohlášení to uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas.

ČSSD dnes v Ostravě představila své plány na oživení ekonomiky a je mezi nimi i zvýšení některých daní. Plánované kroky strany dnes kritizovala také Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Sociální demokracie nepochopila, co se děje v celé Evropě a stále zůstává protireformní stranou. Tímto programem se přihlásila ke spolupráci s komunisty na vládní úrovni,“ prohlásil premiér.

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek chce například pro fyzické osoby zavést daňovou progresi s horní sazbou 38 procent místo současné 15procentní rovné daně, firmám chce zvýšit daně z 19 na 21 procent. Předseda strany Bohuslav Sobotka také naznačil, že ČSSD by po vyhraných volbách nesnížila DPH. „Dokud se nesníží problém, který máme se schodkem a s hospodářským růstem, tak nevidím prostor pro snižování daně z přidané hodnoty,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Sobotka.

Mládek: Živnostníci parazitují na zaměstnancích

Mládek také chce bojovat se švarcsystémem, tedy zaměstnáváním lidí na živnostenský list místo na pracovní smlouvu. „Dospělo to tak daleko, že řada tzv. OSVČ (osob samostatně výdělečně činných), pokud se nic neudělá, tak ty jejich důchody budou minimální,“ varoval. „Takže my to vlastně uděláme v jejich zájmu,“ dodal. Tyto OSVČ podle něj nepřispívají do systému a tím parazitují na zaměstnancích a to je podle Mládka dlouhodobě neúnosné.

Premiér Nečas tato jeho slova odsoudil. „Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy,“ tvrdí Nečas. Tyto výroky jsou podle premiéra předzvěstí útoku na drobné podnikání výrazným zvýšením jejich odvodů.

Asociace malých podniků: Úkolem živnostníků je rozvoj infrastruktury

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) považuje výrok Mládka napadající živnostníky za skandální. „Mám ten dojem, že pan Mládek podlehl emotivní atmosféře sjezdu ČSSD a budeme chtít o tom s ním i předsedou (Bohuslavem) Sobotkou osobně jednat,“ uvedl předseda AMSP ČR Karel Havlíček v prohlášení. Podle asociace v současné Evropě není úlohou drobných řemeslníků zabezpečování příjmů do státní pokladny, ale rozvoj infrastruktury v regionech.

AMSP ČR je znepokojena i dalšími zamýšlenými kroky ČSSD, například opětovnému otevírání problému zaměstnávání na tzv. švarcsystém. Podle ní zkušenosti zatím potvrdily, že tento systém je v některých oborech jediným řešením, jak se vyrovnat se sezonními či zakázkovými výkyvy.

„Sociální demokracie opět slibuje, že zdroje jsou, aby mohla po volbách stejně jako v minulosti říci, zdroje nejsou,“ komentoval plány ČSSD ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS). Zhoršovat podmínky živnostníků podle něj znamená zhoršovat výkon českého hospodářství.