Deficit možná vzroste, objevily se nové miliardové položky, varuje Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: e15/anna vackova

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který měl podle původních plánů činit 70 miliard korun, by se mohl ještě zvýšit. Po jednání s několika ministry o výdajích v příštím roce to dnes poprvé připustil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Až dosud přitom na takovém schodku trval.

Babiš řekl, že rozpočet na příští rok je pod obrovským tlakem. Je proto podle něj otázkou, zda se podaří udržet plánovaný deficit. Podle ministra financí se totiž nyní objevily miliardové položky, s nimiž se dosud nepočítalo.

„Já ještě nechci spekulovat, ale ten tlak je obrovský,“ uvedl Babiš. Zmínil například výdaje navíc v souvislosti s přísunem uprchlíků, novou bezpečnostní situací v Evropě nebo náborem nových policistů a vojáků.

Jednotlivým ministerstvům se prý Babiš bude snažit maximálně vyhovět v rámci plánovaného deficitu, „i když je otázka, jestli pod takovým tlakem bude deficit udržitelný,“ poznamenal.

Zatím na něm ale prý ministerstvo financí trvá. Rozhodne vláda v polovině září. Případné zvýšení deficitu by mohlo být v řádu miliard.

Babiš jednal o rozpočtu trojice resortů - ministerstva vnitra, místního rozvoje a obrany. Všem třem se zvýší objem financí na příští rok. Rozpočet ministerstva vnitra, které požadovalo další čtyři miliardy, se oproti původnímu návrhu navýší o přibližně tři miliardy. Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize, zbylá částka mimo jiné na rozvoj policie, hasičů a financování registru smluv.

Očekávaný vývoj bilance státního rozpočtuOčekávaný vývoj bilance státního rozpočtu | E15

Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj na příští rok stoupne o necelé tři miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) na dnešním jednání od Babiše požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala již zhruba před dvěma týdny. Nakonec jí však Babiš dnes přidal jen 370 milionů korun.

Obraně pak rozpočet oproti původnímu plánu stoupne o 1,5 miliardy na zhruba 47,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany, které požadovalo navýšení o 2,1 miliardy, finance využije především na nábor nových vojáků.

Analýza: Rozpočet 2016 aneb Babiš proti ministrům