Dienstbier: Korupce odsává peníze k financování sociálního státu

Jiří Dienstbier mladší

Jiří Dienstbier mladší Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Boj s korupcí je pro sociální demokracii zásadní zejména proto, že korupce ze státního rozpočtu odsává značné množství prostředků, které pak chybí při financování sociálního státu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda a stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier.

O svých reformních návrzích, které mají účinně korupci čelit, dnes představitelé ČSSD zahájili diskusi s odbornou veřejnosti a zástupci občanských iniciativ.Iniciativu sociální demokracie uvítala vicepremiérka a předsedkyně vládního Výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake (VV).

„Míra korupce na státní, krajské i obecní úrovni je tak vysoká, že toto téma by nemělo rozdělovat, ale spojovat snažení koaličních stran i opozice. VV proto velmi vítají podporu opozice pro protikorupční strategii,“ uvedla. Většina návrhů ČSSD se podle vicepremiérky s návrhy VV shoduje. Peake je připravena jakékoli další náměty boje s korupcí s opozicí konzultovat, uvedla ve svém vyjádření.

Podle místopředsedkyně ČSSD a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové korupce trápí občany více než nezaměstnanost. Uvedla, že se korupce nevyšetřuje, velké korupční kauzy se „zametají pod koberec“ a naopak se vyšetřují lidé, kteří na korupční jednání upozorňují. Lidé jsou proto otrávení a apatičtí, uvedla.

Dienstbier uvedl, že korupce ohrožuje samu existenci sociálního státu a důvěru občanů v demokracii. Zdůraznil zejména nutnost transparentního financování politických stran, stanovení limitů výdajů na volební kampaně, omezení finančních darů pro politické strany od právnických i fyzických osob, úpravu lobbingu a zavedení majetkových přiznání nejen pro politiky.

Ostravský primátor a stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Petr Kajnar hovořil o nutném zavedení elektronického zadávání všech veřejných zakázek. Realizovat by se měly přes nákupní portál. Klíčové je pro to podle Kajnara zavedení jednotného elektronického tržiště s jednotným popisem komodit. Odhadl náklady na 300 milionů korun, které by se podle něj ale při ročním objemu zakázek ve výši okolo 630 miliard korun bohatě vyplatily. Primátor uvedl, že s tímto postupem už má zkušenost Ostrava, kde se tak podařilo ušetřit až 30 procent nákladů.

Sociální demokraté také navrhují obnovit činnost finanční policie, zavedení trestněprávní odpovědnosti právnických osob, zveřejňování veřejných zakázek na internetu, zrušení akcií na doručitele, přijetí zákona o státní službě, povinné hlasovací zařízení na všech stupních samosprávy a povinnost hospodárného nakládání s veřejným majetkem.