Dienstbier pálí do vlastních řad

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: profimedia.cz

Kandidát ČSSD na funkci prezidenta republiky Jiří Dienstbier zahájil volební kampaň. Otázkou je, na jaký post s ní míří. Bezprostředně poté, co ho sedmičlenné grémium strany jako kandidáta na post hlavy státu vybralo, rozeslal stranickým organizacím e-mail, v němž si stěžuje na nedemokratické poměry v sociální demokracii.

„Na konference svolané ve vysokém, a tudíž nereprezentativním, klíči jsou pravidelně vypravovány jen kohorty spolehlivých straníků, které jsou připraveny zvolit vedením předem vybrané kandidáty. Naše strana se nám tak nemilosrdně oligarchizuje,“ stojí mimo jiné v e-mailu, který má redakce E15 k dispozici.

Více o Dienstbierově kandidatuře čtěte zde:

V jejím závěru je pak výzva ke spolustraníkům, aby nebyli jen mlčící členskou základnou a vyžádali si takzvané primárky, jejichž prostřednictvím „je možné říci všem našim kmotrům a manipulátorům vnitrostranické politiky ze zákulisí jasné ne“.
Dienstbierova kritika rozhořčila nejen vedení strany, ale i řadové členy. Pod podmínkou anonymity ji E15 okomentovali jako Dienstbierovu zhrzenost z toho, že na prezidentského kandidáta byl vybrán i ekonom Jan Švejnar. E-mailem se bude zabývat grémium ČSSD.