Dienstbier: Služební zákon se na Vitáskovou nevztahuje

Alena Vitásková u soudu

Alena Vitásková u soudu Zdroj: CTK

Služební zákon se na předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou nevztahuje. Shodla se na tom jednomyslně Legislativní rada vlády. Její stanovisko si vyžádal kabinet. Pokud se s ním ztotožní, Vitásková podle šéfa rady Jiřího Dientbiera (ČSSD) nebude muset k 1. březnu funkci opustit, i když byla nepravomocně odsouzena.

„Legislativní rada přijala závěr, kterým doporučuje vládě vycházet z toho, že se zákon o státní službě ani po 1. lednu 2016 na předsedu a místopředsedu Energetického regulačního úřadu nevztahuje,“ uvedl Dienstbier.

„Je to přesně to, co jsem celých pět měsíců říkala a co potvrzovaly všechny naše právní analýzy. Pro nás (ERÚ) se situace nemění a vše pokračuje jako dosud,“ řekla v reakci Vitásková.

Rada měla za úkol posoudit rozdílné postoje ministerstva vnitra a ministerstva průmyslu a obchodu k pozici předsedy a místopředsedy ERÚ a doporučit vládě další postup. Podle vnitra Vitásková patří pod služební zákon a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by pak ale ve funkci skončila kvůli tomu, že čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a v pondělí byla nepravomocně odsouzena.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu ale postavení Vitáskové určuje energetický zákon a její mandát skončí v červenci příštího roku.

Zákony si odporují

K důvodům rozhodnutí rady Dienstbier uvedl, že si odporují ustanovení služebního a energetického zákona o pozici předsedy rady. Spory vyvolal nový organizační model ERÚ, v jehož čele má od srpna 2017 stát rada úřadu místo předsedy. Kvůli sněmovním úpravám účinnosti jednotlivých ustanovení ale není jasné, zda předseda a místopředseda ERÚ jsou do konce července příštího roku osobami ve služebním poměru, či nikoli.

Ministr připomenul, že služební zákon ze své působnosti pro uvedené období vyjímá členy Rady ERÚ, která však ještě neexistuje, a naopak výslovně nevyjímá předsedu a místopředsedu ERÚ. Energetický zákon pak počítá s tím, že se předseda ERÚ pouze považuje za služební orgán. „Není jím, ale považuje se za něj. Tedy pokud ním není, tak nespadá pod zákon o státní službě,“ dodal Dienstbier ke stanovisku rady.

Jedno odsouzení, jedna obžaloba

Vitásková byla v pondělí nepravomocně odsouzena k 8,5 roku vězení. Důvodem bylo podle rozsudku nezákonné vydání licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Šéfka ERÚ se cítí nevinná, proti rozsudku se odvolá a na svou funkci nehodlá rezignovat.

Šéfka ERÚ čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ v listopadu 2014. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun. Vitásková je přesvědčena o tom, že energetický zákon neporušila. Vesecká stále na úřadu pracuje v nižší pozici. Vitásková podala kvůli zahájení stíhání ústavní stížnost, se kterou ovšem neuspěla.

**