Dienstbier: Služební zákon z roku 2002 by se státu od ledna prodražil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Jednání mezi vládou a opozicí o služebním zákonu budou pokračovat i v příštím týdnu, shodli se poslanci. Jsme připravení jednat o parametrech zákona, od záměru odpolitizovat státní službu ale neodstoupíme, uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier varoval, že stát by musel na státní službu vynakládat nejméně o pět miliard víc, pokud nezačne od nového roku zákon platit.

Jak Dienstbier vysvětlil, pokud se nestihne nový služební zákon schválit, bude příští rok účinný ten starý z roku 2002. Stát by pak musel úředníkům vyplácet příplatek za státní službu. Novela s příplatkem, stejně jako například výsluhami, nepočítá.

Sobotka uvedl, že v pondělí očekává konkrétní návrhy opozice na změnu vládního návrhu zákona. Koaliční strany jsou podle něj připraveny pečlivě poslouchat jednotlivé výhrady členů opozice a jednat o parametrech normy, například pokud jde o funkční období šéfa generálního ředitelství státní služby nebo podmínky vstupu do státní správy. Zároveň ale poznamenal, že by zákon neměl být vyprázdněn.

Opozici nejvíc vadí generální ředitelství státní služby

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura po jednání uvedl, že spolu s kolegy z TOP 09 vládním stranám představili své návrhy. Všechny jsou podle něj k diskusi. Za zásadní přitom již dříve tyto strany označily čtveřici připomínek, bez nichž chtěly přijetí zákona blokovat. Zástupce TOP 09 František Laudát řekl, že si dnes strany spíše principiálně řekly, co je pro každou z nich to nejdůležitější. Největší problémy přitom předpokládá u diskusí okolo generálního ředitelství státní služby.

Zástupci vlády i opozice očekávají, že jednání bude v příštím týdnu několik. Koalice přitom chce mít do příštího pátku jasno o dalším postupu. Pokud koalice neprosadí svůj návrh, vstoupila by od 1. ledna v účinnost norma z roku 2002. Pokud by v Česku od příštího roku neplatil služební zákon, hrozí mu, že přijde o peníze z evropských fondů. I proto koalice dosud trvala na jeho schválení co nejdříve.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) dnes uvedl, že k tomu, aby byla koalice schopna garantovat hladký náběh státní služby, je třeba návrh ve Sněmovně schválit do přelomu srpna a září.