Distancujte se od smlouvy Prahy s Pekingem, vyzvala TOP 09 lídry ČSSD a ODS

Pražský magistrát

Pražský magistrát Zdroj: Jan Rash

Vedení TOP 09 vyzvalo celostátní lídry ČSSD a ODS, aby se distancovali od rozhodnutí svých pražských zastupitelů podepsat sesterskou smlouvu s Pekingem. TOP 09 v prohlášení uvedla, že by tím alespoň zmírnili „světovou hanbu“, která kvůli smlouvě hrozí Česku a jejímu hlavnímu městu. Vadí jí především to, že partnerství obsahuje uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny. Smlouvu už po hlasování kritizovali zastupitelé opozice a Trojkoalice.

Předsednictvo TOP 09 uložilo svému předsedovi Miroslavu Kalouskovi, aby oficiálně odeslal šéfům ČSSD a ODS Bohuslavu Sobotkovi a Petru Fialovi výzvu se žádostí, aby se od postoje svých pražských kolegů vedení obou stran distancovala. „TOP 09 je přesvědčena, že takový postoj obou demokratických stran by pomohl zmírnit hanbu, kterou pražští zastupitelé způsobili České republice a jejímu hlavnímu městu,“ uvedli zástupci TOP 09.

Šéf ODS na výzvu opoziční strany reagoval na twitteru. „Jediný, kdo by měl radost z hádek mezi ODS a TOP 09, jsou A.Babiš a B.Sobotka. Odmítám jim dělat radost. To samé by měl udělat i M. Kalousek,“ napsal.

Obě metropole mají podle smlouvy spolupracovat v obchodě, cestovním ruchu, kultuře, vzdělávání, zdravotnictví, dopravě a službách občanům. Pětiletá dohoda Prahu též zavazuje k tomu, že bude uznávat jednotnou Čínu. „Hlavní město Praha v souladu s vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území,“ píše se v dohodě.

Záležitost státu, ne města

„Veškeré kompetence v zahraniční politice svěřuje Ústava ČR vládě České republiky. Neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům,“ uvedl již dříve Kalousek.

Zastupitel Matěj Stropnický (SZ) řekl, že smlouva má být dohodou o spolupráci, nikoliv politice, navíc deklaraci si vynutil Peking. Bod o jednotné Číně naopak obhajoval zastupitel ČSSD a náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký. „Je to doslovná citace oficiální politiky ČR, která platí více než čtvrt století bez ohledu na to, kdo vládl. Je to součást zahraniční politiky i Německa nebo USA. Část o Tchaj-wanu je tam proto, že Praha má od roku 2001 memorandum o spolupráci s jeho hlavním městem,“ řekl.

Pražské zastupitelstvo dokument nakonec schválilo hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS. Z osmi zastupitelů ODS proti hlasovali pouze exprimátor Bohuslav Svoboda, předseda pražské ODS Filip Humplík a starosta Vinoře František Švarc.

Olga Lomová: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem