Dluhy českých domácností opět stouply, bankám dluží 1,24 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v únoru vzrostly od předchozího měsíce o 1,4 miliardy na 1,24 bilionu korun. Meziročně to je o 34,1 miliardy korun více. Vyplývá to z údajů České národní banky Vzrostla i zadluženost podniků. Koncem února bankám dlužily 1,047 bilionu korun, což je o 3,2 miliardy více než v lednu a o 57,9 miliardy více než loni v únoru.

Tahounem dalšího růstu zadlužení domácností i podniků letos bude podle Marka Richtera z poradenské společnosti Pwc ekonomické oživení. „Klesající nezaměstnanost a rostoucí mzdy dodávají lidem odvahu se zadlužovat. Na straně úvěrů na bydlení, zejména hypoték, jsou navíc dalším impulzem stále nízké úrokové sazby a příznivé ceny nemovitostí,“ uvedl.

U podniků ovšem podle něj není zájem o úvěry tak velký, jak by si banky představovaly. „Zejména finančně zdravé firmy, které by si jako klienty banky nejvíce přály, mají po úsporných letech dostatek vlastní hotovosti,“ uvedl Richter.

úvěry domácnostemúvěry domácnostem | cnb

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,399 bilionu korun. Od ledna se objem vkladů zvýšil o 15 miliard a od loňského února o 145,3 miliardy korun. Naopak na účty s výpovědní lhůtou domácnosti uložily v meziročním i meziměsíčním srovnání méně. Koncem února tam měly 308,8 miliardy korun, což je o 5,9 miliardy méně než v lednu a o 26,5 miliardy méně než loni v únoru.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.