Do Česka dorazila dodávka léčebného konopí z Nizozemí

cannabis sativa

cannabis sativa Zdroj: CC: Manuel Martin Vicente/flickr

První dodávka léčebného konopí, které se dostane k pacientům s roztroušenou sklerózou či nesnesitelnými bolestmi, dorazila v pátek do Česka. Kilogram léčiva z Nizozemska skončil zatím v pražském skladu, příští týden by část měla putovat do lékárny a odtud k nemocným. Uvedl to jednatel společnosti Czech Medical Herbs Tomáš Kubálek. Firma dodávku dovezla. Povolení dovážet konopí mají ještě firmy Elkoplast Slušovice a Phoenix.

Zákon o možnosti používat marihuanu k léčbě začal platit loni v dubnu. Prvního dovozce vybralo ministerstvo zdravotnictví loni v listopadu. Léčebné konopí se do Česka už přivezlo, pacienti ho ale zatím nikdy nedostali. Léčivo je na elektronický předpis, který lékaři dosud nevydávali.

Zásilka do první lékárny je v plánu podle Kubálka na úterý. Konopí by mělo putovat do Uherského Hradiště, kde ho lékař začne předepisovat. Větší množství léčiva na Moravu nepoputuje, firma lékárně doveze jen nutnou dávku. O dodávkách jedná i s jednou ze sítí lékáren či s lékárnou pražské vinohradské a vojenské nemocnice, dodal jednatel.

250 až 300 korun za gram

Podle dřívějších informací se gram konopí měl prodávat za 250 či 300 korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ještě před svým nástupem do funkce upozorňoval na to, že by léčba mohla být pro nemocné drahá a nedostupná. Pokud by gram stál 300 korun, maximální měsíční množství by vyšlo na 9000 korun.

Podle Kubálka po úspěšném zprovoznění registru léčebných přípravků odpadla poslední administrativní překážka, která předepisování léčebného konopí bránila. Data o výdejích odešle lékárna do elektronického úložiště ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby pacient nepřekročil povolenou měsíční dávku 30 gramů.

Chronická bolest, uvolnění těla či potlačení nechutenství

Konopí smějí předepisovat hlavně na chronickou neutišitelnou bolest onkologové, neurologové, revmatologové, psychiatři či infekcionisté. Mohou je psát také na uvolnění ztuhlého těla pacientům s roztroušenou sklerózou a na potlačení nechutenství u pacientů s rakovinou nebo AIDS. Nemocní byli zatím odkázáni na své výpěstky, nebo kupovali marihuanu na černém trhu. Riskují tak střet se zákonem.

Pacienti chtějí prosadit, aby pojišťovny hradily léčebné konopí

Slušovická firma dovezla léčebné konopí. Čeká na předpisy lékařů