Do druhého důchodového pilíře vstoupilo zhruba 85 tisíc klientů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

V druhém důchodovém pilíři, který představuje spoření u penzijních společností, je v současné době asi 85 tisíc lidí. Od loňského prosince jich tam vstoupilo přibližně 1200 a šlo o spekulativní vstupy před tím, než důchodové fondy skončí. Poslancům z rozpočtového výboru to sdělil náměstek ministra financí Martin Pros. Výbor se zabýval novelou, která má možnost vstupu do druhého pilíře ukončit. Nynější koaliční vláda chce druhý pilíř zrušit.

„Smysl této úpravy je zabránit těmto vstupům, když už bylo rozhodnuto, jak bylo rozhodnuto,“ řekl náměstek. Výbor se vládní novelou zabýval jakožto garanční výbor před závěrečným hlasováním ve Sněmovně, které by mělo přijít na řadu na přelomu dubna a května. Výbor nedoporučil schválit jediný pozměňovací návrh, který vznesl Vladislav Vilímec (ODS) a který chce naopak z předlohy konec možnosti vstupu vypustit.

Ministerstvo má k Vilímcově návrhu negativní stanovisko. Jeho schválení by bylo nesystémové, uvedl Pros. Dobrovolný pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého. Současní klienti se budou moci v souvislosti s jeho zrušením rozhodnout, zda budou chtít naspořené peníze dostat v hotovosti poštou, převést na svůj účet, nebo do třetího pilíře, tedy do vlastního doplňkového penzijního spoření.