Do důchodu se má odcházet nejpozději v 65 letech, Babiš ustoupí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Koalice se dnes shodla na zavedení hranice pro odchod do důchodu v 65 letech. Návrh ČSSD nejprve podpořila KDU-ČSL a na večerní koaliční radě s ním souhlasilo i ANO, byť jej dosud odmítalo jako populistický. Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš už předem připustil, že jeho hnutí se návrhu přizpůsobí, když jej podporují ostatní dva vládní partneři.

„Ano, dohodli jsme se na tom, že je potřeba lidem dát jistotu. To znamená, že jsme udělali dohodu na zastropování na těch 65 roků od roku 2030,“ řekl novinářům během jednání rady místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Upozornil ale na to, že první revize důchodových věků má být provedena až za příští vlády v roce 2019.

ANO si podle Faltýnka v radě také prosadilo to, že do konce září Babiš jako ministr financí s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) dojednají návrh, které fyzicky náročné profese typu zdravotních sester, řidičů či hasičů by měly nárok na předčasný odchod do penze.

„Pokud dvě koaliční strany říkají 65, tak my samozřejmě se tomu přizpůsobíme,“ řekl novinářům před jednáním rady Babiš. I nadále ale trvá na tom, že jde o populistický návrh, který souvisí s blížícími se krajskými volbami. „Je důležité říct občanům, že zastropování odchodu do důchodu má přímou souvislost i s výší důchodu. Protože čím bude nižší zastropování, tím méně peněz bude na důchody,“ poznamenal Babiš.

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že jeho strana hranici 65 let podpoří. Zároveň lidovci žádají, aby se hranice každých pět let aktualizovala podle průměrné délky dožití. Chtěli by, aby lidé mohli čtvrtinu svého života strávit v penzi.

Pro zavedení hranice se opět vyjádřila i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), která návrh předložila. „Domnívám se, že je jednoznačně fér vůči našim pracujícím lidem, abychom jim řekli, a dali jim jasnou perspektivu, v kolika budou od toho určitého věku do důchodu odcházet,“ poznamenala. ČR je podle ní jedinou zemí v Evropě, která nemá hranici stanovenou, což označila za absurdní.