Do křesla šéfa armády se tlačí několik generálů

generál Aleš Opata

generál Aleš Opata Zdroj: isifa

Voják se zkušenostmi ze zahraničních operací, anebo někdo, jehož kariéru rámují velitelské a štábní funkce zastávané převážně jen v tuzemsku? Toto dilema při výběru nástupce šéfa generálního štábu Petra Pavla, který příští rok začne řídit Vojenský výbor NATO, musí do konce prosince vyřešit Sobotkův kabinet. Právě vláda navrhuje kandidáta prezidentovi republiky, který ho jmenuje.

Z nedávných šesti uchazečů Pavel zúžil okruh na tři, které doporučil Miloši Zemanovi. Jména však neprozradil. Podle informací deníku E15 je stále ve hře Aleš Opata, který byl Pavlovým zástupcem a nyní působí ve velitelství spojeneckých sil v Belgii. Dalšími žhavými uchazeči mají být rovněž zástupci náčelníka generálního štábu Jiří Baloun a František Malenínský. Objevují se i jména Josefa Bečváře, Josefa Kociána a Miroslava Žižky, tedy generálů na stejně vysokých postech.

Opata působil v bývalé Jugoslávii nebo v Afghánistánu. Rovněž dlouhá léta vedl operační centrum, které řídí a komplexně řeší nasazení českých jednotek ve světě. Pokud by karta padla na něj, armáda by pokračovala v linii reprezentované Pavlem a také jeho předchůdcem Jiřím Šedivým.

Zeman prý bude chtít uplatnit svůj vliv

Naopak výběr Balouna nebo Malenínského by vojsko vrátil do dob, kdy mu velel Jiří Nekvasil, Pavel Štefka a Vlastimil Picek, kteří v misích nebyli. Tato trojice má oproti Pavlovi, Šedivému a Opatovi společné i to, že neoplývá dobrou znalostí angličtiny.

Navzdory těmto skutečnostem se zdroje z ministerstva obrany shodují, že Opatovy šance nejsou příliš velké. Důvodem je údajně to, že Zeman bude chtít uplatnit svůj vliv. „Jeho poradcem je Picek, který mu doporučí někoho sobě rovného,“ uvedl nejmenovaný úředník.