Dobeš chce školníky vysát, tvrdí odbory

Ministr školství
Josef Dobeš chce snížit platy nepedagogických pracovníků škol.

Ministr školství Josef Dobeš chce snížit platy nepedagogických pracovníků škol. Zdroj: ctk

Odborový svaz nepedagogických pracovníků školství se postavil proti záměru ministra školství Josefa Dobeše (VV) vzít školníkům, kuchařkám či sekretářkám plošně pět procent z platů. Ministr tak chce uspořit 700 milionů korun. Dobeš totiž v rozpočtu potřebuje najít čtyři miliardy korun, které chce dát základním a středním školám na platy učitelů.

Podle předsedy svazu Jana Langera Dobeš zveřejněným záměrem jen potvrzuje obavy odborového svazu, že ho nepedagogičtí pracovníci nezajímají, že se je bude „postupně snažit využít tou nejpodlejší formou, kterou je neustálé snižování jejich platů ve jménu nutných úspor, a ušetřené prostředky pak využívat na plnění nereálných předvolebních slibů Věcí veřejných na zvyšování platů učitelů“.

„Za vyložené sprosťáctví považujeme myšlenku šetřit na nepedagogických pracovnících školství, kteří dlouhodobě dosahují jednu z nejnižších výdělkových úrovní ve státě,“ uvedl Langer v dopise. Současně se v něm Dobeše ptá, jak se jeho návrh na snížení platů slučuje s veřejnou prezentací Věcí veřejných o ochraně těch nejchudších vrstev. Langer se obává i toho, že ministr v závěru už nebude „vysáté“ nepedagogické pracovníky potřebovat a zabezpečování služeb a provozu škol bude chtít po krajích a obcích.

Předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík dnes řekl, že o Dobešově záměru snížit platy provozním zaměstnancům škol zatím slyšel jen z médií, nikoliv přímo od ministra. Očekává, že více se dozví příští čtvrtek, na kdy má domluvenou schůzku s jeho náměstkem Jakubem Hodinářem a ministrem Kalouskem. Jednat by měli o rozpočtu na příští rok.

O Dobešově záměru v sobotu informoval deník Dnes (MfD). Nepedagogům, kterých je ve školství kolem 70 tisíc, přitom vláda už v lednu v úsporném balíčku snížila platy o deset procent. Školské odbory počátkem března uvedly, že platy kuchařek, školníků a administrativních pracovníků klesly v některých školách od začátku roku dokonce o 20 až 30 procent. Podle ministerstva to ale bylo nejvýše o sedm procent. Průměrná mzda těchto zaměstnanců je kolem 14 tisíc korun hrubého.

Podle MfD školníci a kuchařky nebudou jediní, koho se opatření ministerstva dotknou. Dobeš chce brát peníze také vysokým školám. Dále má v plánu úplně zrušit pastelkovné, tedy balíčky pro prvňáky. Pokud vláda rozpočet školství nenavýší, nebudou podle ministra peníze ani na stavby nových sportovišť a z ministerstva bude muset odejít 23 procent úředníků, čímž se ušetří další půlmiliarda.