Dobeš se za Bátoru veřejně omluvil, Kalousek trvá na vyhazovu

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: ctk

Ministr školství Josef Dobeš se dnes veřejně distancoval od výroků svého podřízeného Ladislava Bátory na adresu vicepremiéra vlády Karla Schwarzenberga. Bátora Schwarzenberga na facebooku označil za „chudáčka starého“. Politici TOP 09, kvůli této urážce opustili jednání vlády a hodlají se vrátit až odejde Bátora nebo Dobeš. Zatím zůstávají oba.

V minulých dnech se Dobeš telefonicky spojil s Karlem Schwarzenbergem a omluvil se mu za Bátorovy výroky na jeho adresu.

„Dnes bych se chtěl panu místopředsedovi vlády omluvit i veřejně a dodat, že se od slov pana Bátory naprosto distancuji. Panu Bátorovi jsem jeho chování vytknul a udělil mu jednoznačné pokyny ohledně jeho veřejného vystupování. Pokud se jimi pan Bátora nebude řídit či pokud u něj zjistím jakékoli projevy politického extremismu, budu neprodleně konat i v personální oblasti,“ uvedl dnes Dobeš.

Dnešní Dobešovo vyjádření však podle místopředsedy T0P 09 Miroslava Kalouska není dostatečné. „Jediné odpovídající distancování se je okamžité odvolání toho úředníka. Cokoliv jiného znamená pouze to, že pan ministr Dobeš dál kryje nepřijatelné jednání ve státní správě,“ uvedl Kalousek.

Jasné distancování ministra školství od výroků podřízeného žádal premiér Petr Nečas. Vyjádřil také naději, že ministři z TOP 09 jsou si vědomi svých ústavních povinností. Členové vlády z TOP 09 se odmítají účastnit schůzí vlády, dokud nebude Bátora odvolán z funkce, nebo dokud neodejde Dobeš. Podle Nečase jsou Bátorovy výroky na adresu ministra zahraničí hulvátské. Premiér uvedl, že on sám by podřízeného za podobné chování odvolal.

Stanjura: Škoda, že Kalousek není takto zásadový vždy

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury jsou Bátorovy výroky nepřijatelné, není však možné, aby paralyzovaly činnost vlády v době, kdy jsou potřeba reformy. Stanjura dnes také upozornil, na skutečnost že ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který spolu s dalšími ministry za svou stranu přestal na protest proti Bátorovi navštěvovat jednání vlády, není prý stejně zásadový vždy.

„Snahu Miroslava Kalouska zabránit pronikání extremistických názorů do státní správy lze jen podpořit. Je škoda, že takto zásadově nevystupuje vždy. Byl to právě Miroslav Kalousek, který byl v roce 2006 připraven vytvořit vládu s Jiřím Paroubkem za podpory KSČM,“ poznamenal dnes Stanjura. Dodal, že o názorech komunistů na svobodnou demokratickou společnost si nedělá žádné iluze.

Proti Bátorovi, který se nikdy nedistancoval od své radikálně pravicové minulosti, jako vysokému úředníkovi ministerstva školství už delší dobu protestují nejrůznější občanská sdružení a nevládní organizace. Bátora je předsedou konzervativně pravicové iniciativy D.O.S.T. a ostře kritizoval například nedávný pochod sexuálních menšin Prague Pride.