Dobeš už nechce přidat, prý bude šetřit

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: CTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV) už nepožaduje, aby se v příštím roce rozpočet jeho rezortu zvýšil o 1,5 miliardy korun. Po schůzce se šéfem státní pokladny Miroslavem Kalouskem (TOP 09) Dobeš řekl, že peníze na platy nepedagogických pracovníků ve školství dokáže ušetřit. „Je to jen otázka priorit uvnitř jeho kapitoly. Shodli jsme se, že na to, co potřebuje, je rozpočtově saturován.

„Je to jen otázka priorit uvnitř jeho kapitoly. Shodli jsme se, že na to, co potřebuje, je rozpočtově saturován. Je otázka, jestli upřednostní tu či onu položku. Kapitola školství navýšena nebude,“ konstatoval po schůzce Kalousek.

Dobeš v posledních dvou týdnech tvrdil, že pokud nedostane požadovaných 1,5 miliardy, seškrtá příjmy nepedagogickým pracovníkům o 700 milionů. Školníkům, hospodářkám, správcům sítí, kuchařkám a dalšímu personálu by se tak snížily příjmy o pět procent. Už letos přitom klesly o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc hrubého.

Ministerstvo financí umožní Dobešovi použít úspory z letošního roku na předfinancování výdajů v roce 2012. Školství také podle Dobeše získá 300 milionů takzvaného „kalouskovného“, které dostane z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Tyto peníze posílal Kalouskův úřad v minulých letech formou účelové dotace sportovním svazům na podporu sportu. „Díky těmto opatřením najdu 700 milionů pro nepedagogy,“ vysvětlil Dobeš.

O tom, že Dobešův rezort dostane napřesrok přidáno 300 milionů, se přitom ví už od července, kdy vláda schválila zvýšení rozpočtu školství právě o tuto částku, konkrétně z letošních 121 miliard, na 121,3 miliardy. Ministr už dříve slíbil, že napřesrok přidá učitelům čtyři miliardy. Potřebné peníze chtěl nalézt právě i úsporou mzdových prostředků nepedagogických pracovníků. Vedle učitelů chce Dobeš podpořit také firemní školky.