Dobeš: Za problémy s registrem může vnitro

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Ministr dopravy Pavel Dobeš Zdroj: ctk- Michal Dolezal

Nakonec ne ministerstvo dopravy, ale ministerstvo vnitra. Tam je třeba hledat počátek současných problémů s registrem aut. Tvrdí to alespoň ministr dopravy Pavel Dobeš, podle nějž za situaci může policie, která se nezvládla k registru připojit.

Resort vnitra podle Dobeše nebyl na připojení k registru připravený. Problémy nového registru vozidel proto na jeho žádost prozkoumá nezávislý audit ministerstva vnitra. Není tak vyloučeno, že registr setne hlavy i na jiném ministerstvu než na dopravě.

Ministerstvo dopravy podle Dobeše může nést odpovědnost pouze za to, co může samo ovlivnit. Současné výpadky jsou prý spíše problémem ministerstva vnitra. Dobeš se proto obrátil na ministra vnitra Jan Kubice, aby prověřil, zda byla infrastruktura ministerstva vnitra dostatečně připravená pro připojení k registru vozidel.

„Do pátku by už k žádnému dalšímu kolapsu systému dojít nemělo,“ řekl Dobeš. Pokud se ale ukáže, že za výpadek mohou nedostatky registru, je Dobeš ochotný odstoupit. „Osobní odpovědnost ministra dopravy stále platí,“ řekl. K odstoupení ministra, pokud se nepodaří systém do pátku zprovoznit, vyzval premiér Petr Nečas.

David Klimeš: Registr vozidel je vizitkou státní správy

Nový registr vozidel v celé zemi ráno opět spadl. Systém zkolaboval po osmé hodině a poté byl asi dvě hodiny nefunkční. Okolo desáté dopoledne již registr v Praze i Brně fungoval. „Nejdřív jsem se informoval telefonicky a pak jsem přijel, nový technický průkaz jsem v Praze na Bohdalci obdržel bez mimořádného čekání,“ uvedl řidič z Prahy, který si přijel vyřídit duplikát malého technického průkazu.

Sytém pro nový registr vyvíjela firma . „Do dnešního dne nemáme od ministerstva jediný oficiální dokument, který by jasně specifikoval, v čem jsme my něco nedodrželi,“ řekl Radiožurnálu obchodní ředitel ATS-Telcom Martin Tůma. Firma podle něj nemohla pro funkčnost registru udělat více.