Dobrá zpráva: Podezření na MERS se u Čecha nepotvrdilo

Ochrana proti MERS v Koreji - ilustrační foto

Ochrana proti MERS v Koreji - ilustrační foto Zdroj: ctk

Pětadvacetiletý muž, který je od úterý hospitalizován v pražské Nemocnici Na Bulovce, není nakažen koronavirem MERS. Testy podezření na nebezpečnou infekci vyvrátily, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Mladík měl po návratu z Jižní Koreje rýmu a teplotu. Byl umístěn do bioboxu, hygienici prověřili jeho kontakty, aby v případě potvrzení nákazy nařídili karanténu.

„S definitivní platností mohu potvrdit, že o onemocnění MERS nešlo,“ oznámil Němeček. Podle něj zdravotnický systém v zemi zafungoval velmi dobře. „I v případě, že by se toto onemocnění potvrdilo, tak všechna opatření, která byla přijata, minimalizovala riziko dalšího přenosu tohoto onemocnění,“ dodal Němeček.

Podle něj orgány veřejného zdraví nadále monitorují epidemiologickou situaci v ČR i v Koreji. „Na letištích jsou informační letáky pro cestující, kteří přiletěli z ohrožené oblasti, jsou zvýšená dezinfekční opatření, takže si myslím, že veřejnost může být v klidu,“ dodal Němeček.

Dvacetipětiletý Čech se 30. května vrátil z turistického pobytu v Koreji. V neděli 14. června dostal rýmu, 16. června dostal teploty, které byly pod 38 stupňů Celsia. Zavolal zdravotnickou záchrannou službu a s ohledem na pobyt v Koreji byl převezen na infekční kliniku a umístěn do bioboxu.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012, od té doby tam na ni zemřelo na 450 lidí. V Koreji nemoc propukla v květnu, od té doby se virem nakazilo 162 lidí, 20 pacientů zemřelo.

MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcinace, zatím není známý ani způsob léčby.