Dohled nad exekutory posílí, soudy naberou kontrolory

návštěva exekutora

návštěva exekutora Zdroj: e15

Ministerstvo spravedlnosti již uvolnilo peníze na posílení počtu zaměstnanců, kteří budou dohlížet na exekutory. Soudy tak mohou odstartovat nábor těchto lidí. Resort chystá i další kroky pro posílení kontroly, například se bude muset každá exekuce natáčet na video a zjednoduší se i kárné řízení.

„Jsou tam naplánované prostředky na to, aby si mohl každý okresní soud najmout jednoho zaměstnance navíc na kontrolu těchto věcí,“ řekl náměstek ministryně Robert Pelikán na dnešním jednání pracovní skupiny ústavně právního výboru v Poslanecké sněmovně.

Náměstek zároveň zákonodárce informoval i o dalších opatřeních k lepší kontrole exekutorů, které ministerstvo chystá. Už by podle něj například nebylo nezbytné předem informovat exekutory o kontrole, která se na ně chystá.

Při exekuci by se měl také povinně a vždy pořizovat videozáznam, tedy nejen na výzvu osob, které mají právo u ní být, nebo když je to nezbytné, jak je tomu nyní. Tím by se mohlo podle ministerstva snáze odhalit případné protiprávní jednání exekutorů.

Zjednodušit se mají i kárná řízení. Zahajovat je má ministerstvo spravedlnosti, o rozkladech by měla rozhodovat ministryně a bude možné na rozhodnutí podat žalobu ve správním soudnictví.

Poslanci od části návrhu možná ustoupí

Ve Sněmově leží poslanecká novela zákona, která rovněž řeší změnu dohledu nad exekutory. Kontrolu exekuční činnosti by měly podle novely provádět vedle předsedů okresních soudů i předsedové krajských soudů. Spolupředkladatel této novely Jeroným Tejc ale na dnešním jednání řekl, že je ochoten od této části návrhu ustoupit vzhledem k tomu, že ministerstvo už určité kroky připravuje.

Šéf asociace věřitelů: Ať exekutoři dál zabavují penzijka

Teritorialita exekutorů od nového roku nebude