Dohoda o budoucí koalici drhne na daních a zdravotnictví

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdroj: ctk

Šéf ČSSD a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka se ze všech sil snaží, aby už do Vánoc byla na stole definitivní podoba nového vládního uspořádání. Tedy jak programová a procedurální část koaliční smlouvy, tak dohoda o rozdělení ministerstev.

Záleží mu i na termínu zasedání ústředního výkonného výboru sociální demokracie, které je naplánováno na příští sobotu. Stále však naráží na odpor hnutí ANO, které odmítá zvyšování daní. Chybí i řešení situace v podfinancovaném zdravotnictví.

Po víkendu mohou být částečně spokojeni lidovci. Těm se do návrhu smlouvy podařilo zanést pojistku proti tomu, aby je ČSSD a ANO v klíčových záležitostech nemohly s pomocí opozice přehlasovat. Pro důležité zákony se bude muset na schůzích vlády vyjádřit alespoň polovina ministrů z každé koaliční strany. KDU-ČSL prosadila i nižší zdanění rodin s dětmi. Co se týče církevních restitucí, „umyla si ruce“. Ve smlouvě o nich nebude ani slovo.

„Možná už v úterý nebo do příštího víkendu bude schválena finální podoba koaliční smlouvy. Další týden bychom mohli vyřešit obsazení vlády,“ nastínil Sobotka.

Tři sazby DPH od roku 2015
Vznikající vládní koalice chce od roku 2015 zavést tři sazby daně z přidané hodnoty. Jedna bude základní a dvě snížené. V nejnižší budou léky, její výše však ještě nebyla stanovena. Koalice tím chce kompenzovat výpadek financí na zdravotní péči, který způsobí zrušení zdravotnických poplatků. V ČT to řekl Bohuslav Sobotka. Na debatě tří stran bude záviset, jaké další položky budou do nejnižší sazby daní zařazeny. „To je věc, která bude potvrzena, až bude dohoda o celé koaliční smlouvě,“ dodal Sobotka.

Rozpory nadále panují v otázce daňové progrese či zavedení sektorové daně pro oblast energetiky, telekomunikací či finančnictví. Podle Sobotky je nejpravděpodobnější zvýšení daní bankám. „Chceme ulevit občanům, na něž dopadl růst DPH. Buď se o jedno až dvě procenta zvýší sazby z daně právnických osob, nebo sektorová daň,“ řekl předseda ČSSD.

„My se v souladu s naším volebním programem bráníme tomu, daně zvedat. Dáváme přednost hledání úspor ve státní správě,“ zopakoval šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Navzdory jeho tvrzení se právě u bank údajně rýsuje kompromis.

Druhou spornou oblastí je zdravotní péče. Strany se shodly na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách. Hledají však finanční zdroje pro případ, že by se znovu nepodařilo zavést poplatky v nemocnicích, které od ledna skončí kvůli rozhodnutí Ústavního soudu.

Shoda je na zachování poplatku za pohotovost. Sobotka zmínil i nutnost dalšího navyšování plateb za státní pojištěnce. V koaliční smlouvě by se měl objevit také sociálnědemokratický požadavek na snížení počtu zdravotních pojišťoven.