Dohoda o radaru stvrzena, Česko si utrhlo ostudu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na podpis memoranda českých a slovenských zbrojovek o společné výrobě vojenského radaru přijeli do Pardubic dva slovenští generálové, ale Česko poslalo jen jednoho plukovníka. „Měli jsme informace, že tam ze Slovenska nikdo z vedení rezortu nebude,“ vysvětlil serveru E15.cz náměstek Tomáš Kuchta, který má komunikaci s průmyslem v gesci.

Vůbec první společný projekt z oblasti obrany a bezpečnosti mezi Čechy a Slováky od rozpadu federace začíná dostávat konkrétní obrysy. Tuzemské úřady mu však přikládají pramalý význam, přestože politici po podobné spolupráci v rámci V4 už přes deset let volají.

Představitelé českých firem Retia, Eldis, Tatra Trucks a slovenských EVPÚ a VOP Slovakia dnes podepsali v Pardubicích memorandum o spolupráci na projektu 3D radaru středního dosahu s názvem ReUNION , který má nahradit zastaralá ruská zařízení dosud používaná v ozbrojených silách obou zemí.

Mezinárodní ostuda

Zatímco naše východní sousedy reprezentovali slovenský velvyslanec v České republice Peter Weiss, velitel slovenských vzdušných sil Miroslav Korba a národní ředitel pro vyzbrojování Juraj Krištofovič (oba v hodnosti generálů), za české ministerstvo obrany dorazil pouze velitel 25. protiletadlového raketového pluku Vladimír Barca.

Vedení rezortu tvrdí, že o účasti slovenských generálů nemělo informace. „Bylo nám řečeno, že tam za slovenskou stranu nikdo z vrcholných představitelů jejich ministerstva nebude. Vedle toho má být na radary vypsané výběrové řízení, takže by asi nebylo příliš šťastné, abychom někomu otevřeně stranili,“ vysvětlil E15.cz absenci náměstek Tomáš Kuchta, který od šéfa rezortu Martina Stropnického (ANO) dostal za úkol zlepšit komunikaci s tuzemským průmyslem.

Vedle Kuchty by byla logická i přítomnost státního tajemníka Daniela Koštovala, který se právě o 3D radary ještě donedávna živě zajímal. Jejich dodávku pro českou armádu loni dohodl s polským koncernem Bumar. „Rozhodnutí jakou cestou se vydáme, padne do dubna,“ uvedl na začátku února Koštoval. Ten však dnes odcestoval na setkání ministrů obrany V4.

Česká armáda potřebuje pět radarů
Česká armáda potřebuje alespoň pět nových radarů 3D nejpozději do dvou až tří let, utratit za ně chce asi 1,3 miliardy korun. „Oproti tomu, co je v současnosti na trhu, je radar s typovým označením RL-3DM ReUNION generačně dál, je plně digitalizovaný a mobilní. Vychází z požadavků české armády definovaných na konci roku 2012. Samozřejmě jsme schopni ho integrovat do systému protivzdušné obrany,“ řekl nedávno E15 šéf společnosti Retia Petr Novák.