Domácnostem stoupl v říjnu dluh o téměř pět miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v říjnu proti předchozímu měsíci vzrostly o 4,9 miliardy korun na 1,15 bilionu. Meziročně byly vyšší o zhruba 47 miliard korun, vyplynulo z dnešních údajů České národní banky.

„Dluhy domácností rostou řádově nižším tempem, než jsme byli zvyklí v předchozí dekádě. Ani zhoršení ekonomické situace a růst nezaměstnanosti však zadlužování Čechů nezastavily. Celkově je ale zadlužení rodin na výrazně nižší úrovni ve srovnání s vyspělou západní Evropou,“ uvedl vedoucí partner PwC ČR Petr Kříž. I struktura úvěrů u domácností podle něj zatím zůstává příznivá, a to ve prospěch půjček na bydlení.

Zadluženost podniků v říjnu meziročně stoupla o 4,9 miliardy na 960,5 miliardy korun, ve srovnání s předchozím měsícem se ale snížila o téměř čtyři miliardy.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí klesly proti září o 433 milionů korun na 1,135 bilionu. Meziročně byly vyšší o 97,9 miliardy korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v říjnu meziročně klesly o 1,35 miliardy korun na zhruba 329 miliard korun a ve srovnání s předchozím měsícem byly vyšší o 1,52 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Levné hypotéky nelákají