Doprava prý žádné peníze navíc nedostane. Naopak bude muset ušetřit miliony

Pavel Dobeš

Pavel Dobeš Zdroj: ctk

Vláda musí v příštím roce ušetřit 30 miliard korun, aby dodržela deficit ve výši 105 miliard korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu pro rok 2012, informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Další finance chce ministerstvo ušetřit na stavbě dálnic a také na železnicích. Ministerstvo dopravy tak podle návrhu nedostane navíc slibovaných 14 miliard korun na dálnice. Regionálním železnicím ministr škrtne 653 milionů korun, informují HN.

Doposud se přitom mluvilo o celkových škrtech v rozpočtu ve výši zhruba 20 miliard korun. Aktuální návrh podle HN počítá se snížením výdajů všech ministerstev o 5,3 procenta.

„Nejedná se o konečný návrh. Ještě to projedná porada ekonomických ministrů,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dokument ani ministr konkrétně neuvádí, čeho by se měly škrty na ministerstvech dotknout. „Existují prostě agendy, které jsou drahé, nejsou potřebné a nejsou ze zákona povinné,“ uvedl ministr. V roce 2012 by se tak mělo ušetřit 15,6 miliardy korun.

Schodek letošního státního rozpočtu ke konci června klesl na 62,9 miliardy korun z květnových 81,5 miliardy korun. Loni v červnu rozpočet vykázal deficit 75,7 miliardy korun. Daňové příjmy státu sice meziročně rostou, ale méně než plánovalo ministerstvo financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.