Dormeo a Delimano v potížích. České Studio Moderna chce po slovinském vzoru do konkurzu

Zdroj: Facebook: Studio Moderna

Slovinská skupina Studio Moderna, která stojí za značkami Dormeo, Delimano nebo Top Shop, je v úpadku. Se společností v tomto týdnu zahájil konkurzní řízení soud v Lublani. Skupina se už přes rok potýká s finančními problémy, v posledních měsících opakovaně nevyplácela včas mzdu svým zaměstnancům a přišla o přístup k části svých bankovních účtů. Návrh na konkurz podalo Studio Moderna i v Česku, Městský soud v Praze ale řízení zastavil.

„Finanční problémy, které jsme zdědili po předchozích majitelích, byly prostě příliš velké. Žádný investor nebyl ochoten pokrýt chybějících 60 milionů eur,“ řekl majitel slovinské společnosti Sandi Češko pro televizi N1. Ve stejném rozhovoru potvrdil, že ředitelka Studia Moderna Jana Umeková podala návrh na konkurz. 

V polovině srpna podala návrh na zahájení insolvenčního řízení také česká společnost Studio Moderna, která je součástí nizozemského holdingu Studio Moderna Holdings Investments. Podle české firmy nemá skupina dostatečné cashflow pro dodávání zboží na fakturu s budoucí splatností, neúspěšná navíc byla i reklamní kampaň ve spolupráci s Kauflandem. „Reklamní akce nedopadla dobře. Neprodalo se zboží v hodnotě přibližně 50 procent původního plánu,“ stojí v insolvenčním návrhu.

Dlužná částka přesahuje pět milionů euro a peníze dluží tuzemské Studio Moderna nejen českému Kauflandu. Závazky má také vůči polskému designovému studiu Mango Media nebo švýcarské společnosti Top Shop International. Právě ta zajišťuje nákup zboží v Číně, platí logistiku a dodavatele. Zboží následně s provizí prodává dceřiným společnostem.

Insolvenční návrh českého Studia Moderna nakonec minulý týden zastavil Městský soud v Praze kvůli nedostatečnému doložení důkazů o úpadku. Zástupci společnosti se k budoucnosti českých poboček prodejen Dormeo, Delimano ani Top Shop vyjadřovat nechtějí, podle HR manažerky Michaely Drapákové vyčkávají na určení insolvenčního správce. 

Češko založil slovinské Studio Moderna v roce 1992 a stal se tak jedním z nejbohatších Slovinců. Skupinu roku 2019 prodal soukromým investičním fondům, loni ji ale opět odkoupil. Firmu se pokoušel zachránit prodejem částí podniku, letos v květnu z ní vyřadil například slovinské Dormeo nebo Delimano. V červenci prodal část společnosti německému prodejci matrací Matratzen Concord. Podle deníku The Slovenian Times je společnost Matratzen Concord připravená zaměstnat kolem 200 stávajících zaměstnanců skupiny.