Dosluhující ministr obrany Picek prosadil tendr za 650 milionů

Ministr obrany Vlastimil Picek

Ministr obrany Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Dosluhujícímu šéfovi rezortu obrany Vlastimilu Pickovi se podařilo na poslední chvíli prosadit zakázku na střežení muničních skladů za 650 milionů korun s DPH.

Pod mediálním tlakem ministerstvo ustoupilo z původního záměru zadat kontrakt bez výběrového řízení dosavadnímu dodavateli těchto služeb Trade Fides (TF). Firma se bude muset utkat s konkurencí v užším výběrovém řízení, kde základním hodnotícím kritériem bude nejnižší nabídnutá cena.

„Užší řízení je stejně transparentní jako otevřené řízení, neboť umožňuje neomezenému počtu dodavatelů podat žádost o účast v řízení a prokázat splnění kvalifikace,“ píše se v předkládací zprávě pro vládu, kterou má deník E15 k dispozici. Vzhledem k tomu, že předpokládaný finanční objem zakázky je nadlimitní, musel ji na svém středečním zasedání schválit Rusnokův kabinet.

Pickův úřad poptává ochranu a takzvané technické střežení pomocí kamer a dalších systémů dohromady pěti zásobovacích základen v Čermné nad Orlicí, Mladkově, Novém Plese, Travčicích a Týništi nad Orlicí od letošního prosince do konce roku 2019. „Fyzické střežení představuje neúměrné personální nároky na vytvoření strážních oddílů u všech pěti objektů a kromě možných chyb lidského činitele představuje vyšší rizika narušení objektové bezpečnosti,“ uvádí se ve zprávě.

Více než miliarda bez výběrového řízení

Ještě na začátku loňského roku chtělo ministerstvo zakázku přiklepnout TF, tehdy byla její hodnota asi 1,2 miliardy korun. K dispozici byly dva audity. Ten kritičtější provedla KPMG, která se zabývala předchozím kontraktem s TF z roku 2009 na ostrahu dvou skladů. Největší výhrady měli kontroloři k výběru dodavatele, kdy bylo zvoleno takzvané jednací řízení bez uveřejnění, to znamená, že nebyl vypsán tendr, a k ceně. Ta měla být až trojnásobně vyšší oproti minimálním tržním cenám.

První smlouvu s TF uzavřel rezort obrany v roce 2003. Týkala se desetileté ostrahy dohromady šesti skladů za 3,3 miliardy s DPH.