Doučování češtiny i ubytování. Lidé nabízejí uprchlíkům pomoc

Ilustrační foto migranta

Ilustrační foto migranta Zdroj: ctk

Nejen odpor vůči uprchlíkům, ale i snahu jim pomoci, je možné najít v Česku. Lidé běžencům nabízí třeba doučování češtiny, ubytování nebo materiální pomoc. „V současné době narůstá zájem lidí o dobrovolnickou pomoc pro uprchlíky,“ potvrzuje Hana Pejřimovská, která má na starosti webovou databázi dobrovolníků spravovanou Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Databáze idobrovolnik.cz propojuje lidi, kteří chtějí běžencům prakticky pomoci, a organizace, kteří jejich nabídky mohou využít. Nárůst zájmu podle ní souvisí i s tím, že se o běžencích ve společnosti víc mluví. „Ozývají se i sami cizinci, kteří žijí v České republice a chtěli by pomoci uprchlíkům,“ dodává Pejřimovská. Často poptávané je třeba doučování češtiny.

„Obvykle se jedná o doučování dětí, které to velmi potřebují kvůli škole,“ vysvětluje. Nemusí se přitom vždy jednat o běžence. Pomoc s orientací v novém prostředí využívají i cizinci, kteří přišli do Česka z jiného důvodu, nebo jejich děti.
Pozitivní ohlasy vůči běžencům zaznamenala i Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Přečtěte si rozhovor:

„Lidé nabízejí ubytování, někdy možnost zaměstnání, někdy materiální pomoc jako obuv pro děti, dětské plínky nebo oblečení,“ vyjmenovává právnička organizace Eva Drhlíková.

Potvrzuje to i ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová, která se kromě návrhů práce třeba na pile setkala i s nabídkou pozemku pro vybudování zařízení pro uprchlíky. „Od začátku byly slyšet negativní, ale i pozitivní hlasy,“ říká k atmosféře posledních měsíců.