Dozvuky kauzy Setuza: Sisák u soudu porazil Lidl

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: CTK

Podnikatelský dravec Petr Sisák v současnosti řeší hlavně obvinění z insolvenčních manipulací kolem skupiny Via Chem, přesto si připsal jedno drobné vítězství. Ve sporu o 400 tisíc korun zvítězil u Vrchního soudu v Praze nad maloobchodním řetězcem Lidl.

Soudní kauza miliardář vs. nadnárodní řetězec se týkala dodávek olejů Lukana, Vegetol a Ceresol ještě z doby, než jejich výrobu od firem vzniklých rozřezáním severočeské Setuzy převzal švýcarský koncern Glencore.

“Odvolací soud se v v plném rozsahu ztotožnil se zjištěními a závěry soudu prvního stupně,” uvedla soudkyně Milada Uhlířová. Podle přítomného právníka Lidlu řetězec ještě zváží případné další opravné prostředky.

Spor vznikl kvůli tomu, že Lidl jednostranně změnil dohodu s firmou Lukana Oil, nyní pojmenovanou Lkocz. Tu ovládají lidé napojení na Sisáka. Řetězec se brání tím, že úprava smlouvy byla obvyklá praxe a výrobce s tím dříve neměl problém. Olejáři se ale nakonec postavili na zadní a do Lidlu olej neposlali. Ten se po Sisákově partě rozhodl vymáhat ušlý zisk, avšak neuspěl. Navíc nyní bude řetězec muset zaplatit náklady na řízení, které soud ještě vyčíslí.

Firmu Lkocz měl u Vrchního soudu hájit Sisákův dvorní advokát Ivo Hala. Ten je však rovněž jedním z obviněných v kauze Via Chem, takže ho zastupovala kolegyně z jeho advokátní kanceláře HS legal Kateřina Škráčková.

Jediným členem představenstva firmy Lkocz je Josef Král. Ten je od loňska rovněž v dozorčí radě společnosti Český olej. Tedy společnosti, přes kterou Tomáš Pitr a “kmotr” František Mrázek ovládali ústeckou Setuzu

Majitelem Lkocz je společnost Sarpent, jež vystupuje jako jeden z věřitelů Via Chemu stejně jako zkrachovalé leasingové společnosti Borsay. Ta v minulosti financovala výrobní linku na oleje ze Setuzy, peníze za ně ale nedostala. Podle serveru Česká pozice to nyní ohrožuje investici Glencoru. Důležitá technologie by totiž mohla skončit v majetkové podstatě Borsay.

V Sarpentu má sto procent thaiboxer Tomáš Machotka. Podle médií je v Sisákově kauze obviněný z pokusu o způsobení úpadku, pokusu o poškození věřitele a podvodu.

Jediným členem představenstva firmy Lkocz je Josef Král. Ten je od loňska rovněž v dozorčí radě společnosti Český olej. Tedy společnosti, přes kterou Tomáš Pitr a “kmotr” František Mrázek ovládali ústeckou Setuzu. Později Český olej převzal Sisák.

Stejně tak je Král v dozorčí radě společnosti Campaspol Holding. Jako její akcionář vystupuje aktuálně Petr Líska, další z obviněných lidí kolem Sisáka. Další společností s napojením na Sisáka a Halu, v níž figuruje Josef Král, je Blackdzaar. Ta se dříve jmenovala Lisovna Ústí nad Labem. Tato firma patří mezi majetek, jenž Sisák odštěpil od Setuzy.