Drahoš bude kandidovat do Senátu na Praze 4 jako nezávislý

Štáb Jiřího Drahoše

Štáb Jiřího Drahoše Zdroj: Michael Tomeš E15

Volební štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole. Akademika přišlo podpořit mnoho známých osobností z veřejného života, jejich kandidát však těsně prohrál.
2
Fotogalerie

Finalista prezidentské volby Jiří Drahoš se rozhodl na podzim kandidovat do Senátu v Praze 4. O místo v horní parlamentní komoře se chce ucházet jako nezávislý kandidát. Informoval o tom server Euro.cz. Protikandidátkou mu zřejmě bude jeho bývalá kolegyně z Akademii věd Eva Syková ( ČSSD), která chce obhajovat svůj dosavadní mandát.

Ačkoli Drahoš bude kandidovat jako nezávislý, získal podle webu podporu některých stran. Pomoc mu slíbili například Starostové a nezávislí a TOP 09. "Příští týden oznámíme na tiskové konferenci podrobnosti. Jednání o podpoře stále probíhají," řekl webu Drahoš.

Podle Eura.cz budou členy Drahošova týmu při senátorské kampani Jakub Kleindienst nebo politolog Martin Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kteří s ním pracovali i při volbě hlavy státu. Kleindienst se k tomu zatím nechtěl vyjadřovat.

Informace o tom, že Drahoš zvažuje kandidaturu do Senátu v Praze 4, se objevily už krátce po prezidentské volbě, kterou nad ním vyhrál Miloš Zeman. Současná senátorka za Prahu 4 Syková hodlá svůj post obhajovat i přes Drahošovu konkurenci. "Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát," řekla týdeníku Euro Syková.