Druhý pokus: ODS znovu slibuje, že nebude měnit daně

Miroslava Němcová, ODS

Miroslava Němcová, ODS Zdroj: CTK

ODS by příštích čtyřech letech neměnila daně a zaměřila se na jejich výběr, řekl včera její úřadující šéf Martin Kuba Kuba. Stran podle něj „v tuto chvíli“ nenavrhuje žádnou změnu DPH a preferuje zachování současných dvou sazeb. Přitom v uplynulém volebním období občanští demokraté kývli TOP 09 na dvojí zvýšení DPH na nynějších 15 a 21 procent.

ODS rovněž nechce stanovit datum pro přijetí eura, podmiňuje to výhodností vstupu do eurozóny pro ČR a referendem.
Kdysi nejsilnější pravicová strana trvá na rovné dani z příjmů fyzických osob a nesouhlasí s plány levice zavést daňovou progresi, kterou považuje za trestání úspěšných. Firemní daň by občanští demokraté zachovali na 19 procentech a nesouhlasí se zavedením druhého pásma nebo sektorové daně, jak chtějí právě levicové strany.

Zrušíme, co jsme zvýšili

Postupnými kroky by ODS také snižovala cenu práce, tedy odvody za zdravotní a sociální pojištění, tak aby nevedly ke zvyšování deficitu. Nesouhlasí ale s řešením TOP 09 převádět je do majetkových nebo spotřebních daní. Cestu ODS vidí ve zlepšení ekonomiky a v rozpočtových úsporách. Řešením prý rovněž není ulevit firmám a přesunout náklady na zaměstnance.

Občanští demokraté slibují, že by do čtyř let mohli odstranit daň z převodu nemovitosti. Za Nečasovy vlády se zvedla o procentní bod na čtyři procenta hodnoty reality. „Jsme přesvědčeni, že daň by měla zmizet obecně,“ konstatoval Kuba.

ČSSD chce ulehčit od exekucí

Své povolební plány včera odkryla i ČSSD. Na brífinku v Ústí nad Labem přišla se svým dřívějším nápadem ulehčit životní situaci samoživitelům, jejichž dřívější partner neplatí alimenty. Předpokladem k jejich vyplácení státem, který by si pak sám došlápl na dlužníky, by byla už podaná žaloba na toho, kdo vyživovací povinnost neplní. Po volbách bude podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zákon o zálohovém výživném jeden z těch, který strana předloží. Podmínkou samozřejmě je, aby se dostala k moci.

Lídr kandidátky ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna chce také částečně ulehčit občanům, kteří čelí exekuci. „Mohly by být převedeny pod stát, který by to dělal místo soukromých exekutorů,“ navrhuje Foldyna. Návrh však není definitivní, podle Sobotky o něm budou socialisté ještě diskutovat.