Dryml následuje Rippelovou, ČSSD je prý zkorumpovaná

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml Zdroj: ctk

V pořadí druhým senátorem sociální demokracie, který převlékl stranické tričko, je Vladimír Dryml. Podobně jako jeho kolegyně Jiřina Rippelová ohlásil přestup k zemanovcům. Bude za ně na podzim kandidovat v doplňovacích volbách do horní komory parlamentu jako lídr na Královéhradecku.

„Po 14 letech jsem ve středu vystoupil z ČSSD, kam jsem vstoupil v době, kdy nebyla ve vládě a kdy ji vedl Miloš Zeman. Není to jednoduchá záležitost, ale to, co se v ČSSD děje, a jak se strana opět zachovala k Miloši Zemanovi, přesáhlo moji trpělivost,“ řekl Dryml.

Dalším důvodem přestupu je prý to, jak se strana postavila k Davidu Rathovi. Ten se podle Drymla stal obětí systému. Navíc je podle něj strana prolezlá korupcí, zejména na místech hejtmanů. „Co se děje na krajích, je, jak říká současný ministr financí Miroslav Kalousek, pravda. Kradou, ani poledne nedrží,“ použil starší Kalouskův výrok senátor. „Velký zlom nastal po brněnském sjezdu, kdy byl do čela katapultován kindermanagement, který zná jen peníze a korupci,“ dodal.

K čestnému předsedovi SPOZ a někdejšímu šéfovi socialistů Miloši Zemanovi má Dryml blízko. Sháněl pro něj i podpisy senátorů pro jeho prezidentskou kandidaturu. „Chci přerušit nepravdivé řeči sociální demokracie, že nemám deset jmen pro kandidaturu Miloše Zemana,“ prohlásil Dryml a ukázal novinářům papíry se jmény senátorů podporujících expremiéra v cestě na Hrad.

Čtěte také:

Další přeběhlík - Dryml pomůže Zemanovi

Zeman má podporu devíti senátorů, dál ale sbírá podpisy občanů

Zeman jde znovu do boje o Hrad

„Kandidát na prezidenta, přestože se ČSSD nazývá demokratickou stranou, byla nařízena seshora, i když bylo známo, že třetina organizací s touto kandidaturou nesouhlasí,“ pokračoval v emocionálně laděném proslovu Dryml. Zemana prý i některé regionální organizace nejsilnější levicové strany považují za vhodného kandidáta, protože stmeluje celou levici.

Odchodem Rippelové skončila oranžová většina v Senátu

K SPOZ už od sociálních demokratů přešla před týdnem senátorka Jiřina Rippelová. „Myslím, že jsem normální, slušná ženská. Nepovažuji se za přeběhlíka,“ řekla s tím, že nemá s programem zemanovců problém a proto se za ně rozhodla kandidovat. Odchodem Rippelové skončila v Senátu dosavadní nadpoloviční většina ČSSD.

Na námluvách se SPOZ se nedávno ocitla i poslankyně Milada Emmerová, Bohuslav Sobotka ji však na poslední chvíli přetáhl zpátky.

Pro ČSSD ohrožuje odchod dvou senátorů jednotu strany v okamžiku, kdy jí kvůli kauze Rath klesají preference. „Jsem si dobře vědom, že aktuální obraz ČSSD může být pro část našich voličů problematický, a proto musíme rychle a jednoznačně reagovat,“ uvedll první místopředseda strany a jihomoravský hejtman Michal Hašek.