Důchody by příští rok měly růst o 200 korun, shodla se koalice

Penzistka z Pardubic

Penzistka z Pardubic Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Špičky vládní ČSSD, ANO a KDU-ČSL se shodly na valorizaci penzí pro příští rok. Mají se v průměru zvýšit o 200 korun. Ve Sněmovně koalice podpoří valorizaci s maximálním limitem 2,7 procenta, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že nejvýš mohou příští rok důchodci dostat navíc 300 korun. "O přesné částce se bude ještě jednat," uvedl.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka je částka 200 korun kompromisem. Pokud to výběr daní dovolí, není podle něj vyloučen jednorázový příspěvek k důchodům. „Koalice se shodla na valorizaci penzí v roce 2017 ve výši 200 korun v průměru. V Parlamentu koalice podpoří změnu zákona o valorizaci s max. limitem 2,7 procenta,“ napsal Sobotka na Twitteru.

Podle zákona se penze zvedají vždy od ledna, a to o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Podle dosavadního vývoje ukazatelů by se důchody mohly zvýšit zhruba o 1,6 procenta, tedy asi o 180 korun.

Ve Sněmovně je nyní novela, která by vládě umožnila zvednout penze víc, než jí ukládá zákon. Dosavadní vládní předloha mluví o tom, že by kabinet mohl přidat maximálně 1,7 procenta, sněmovní sociální výbor navrhuje až 2,7 procenta. Jde o strop, který by pro příští rok znamenal nárůst důchodů o zhruba 300 korun.

Koalice se dnes zabývala také změnami v platech státních zaměstnanců, chce vyřešit problém s hledáním expertů, kteří dostávají v soukromé sféře víc. Jde hlavně o právníky a počítačové odborníky. Podle návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) by odborníci mohli dostávat až 200 procent tarifní částky, která odpovídá platové třídě a započitatelné praxi na příslušné služební místo.

Dlouhodobě neobsazené posty by mohl pomoci zaplnit stotisícový náborový příspěvek. Podle druhé varianty by mohl činit 30 tisíc korun. Tarify vysokoškoláků - tedy od 12. platové třídy - by měly růst „výrazněji než lineárně“. K rozpravě na toto téma se koaliční partneři sejdou znovu.

Sobotka novinářům řekl, že Marksová dostala za úkol připravit nařízení vlády, které umožní vyjmenovaným profesím zvýšit příjem. Protože náborový příspěvek nelze nařízením kabinetu řešit, tuto možnost nyní koalice rozpracovávat nebude.