Důchody porostou pomaleji, poslanci přehlasovali Senát

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: ctk

Sněmovna dnes potvrdila navzdory odporu opozice vládní předlohu o nižším růstu důchodů. Poslanci přehlasovali veto levicového Senátu. Novela o důchodovém pojištění míří k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Penze se budou podle předlohy po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření ke snížení schodků rozpočtu.

Pro novelu zákona o důchodovém pojištění zvedlo ruku 101 poslanců. Nejméně tolik hlasů je pro přehlasování vet potřeba. Předlohu podpořili i Milan Šťovíček (VV) a nezařazení poslanci Michal Doktor a Jaroslav Škárka.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) označil předlohu za nepopulární, nepředkládá se mu prý lehce. „Z hlediska konsolidace veřejných rozpočtů je ale nezbytná,“ řekl poslancům. Za tři roky by měl stát uspořit celkem zhruba 48 miliard korun. Opozice označuje návrh za asociální a nemravný, reálná výše důchodů prý bude klesat.

Pokud bude novela platit, průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil podle dřívějších propočtů zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10.550 korun.