Dukovany musí nečekaně snížit výkon kvůli netěsnosti kanalizace

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Blazek Tomas

Kvůli netěsnosti jedné z kanalizačních větví bude v noci na středu neplánovaně snížen výkon reaktoru třetího bloku v dukovanské jaderné elektrárně na 0,5 procenta. Následovat bude oprava netěsnosti. Nižší výroba elektrické energie se podle mluvčího elektrárny Jiří Bezděka na dodávkách odběratelům neprojeví.

„Z provedeného chemického rozboru vyplývá, že jde o takzvanou demivodu ze sekundárního okruhu bez kontaminace,“ uvedl Bezděk. Netěsnost se podle něj projevila dnes časně ráno mírným zvýšením množství odtékající vody v jednom z měřicích míst. Zvýšení pracovníci odhadují na 400 litrů za hodinu. „Kontrolou byl potvrzen předpoklad, že nátok pochází z bezobslužné trasy větve speciální kanalizace,“ dodal Bezděk.

Podle mluvčího elektrárny voda pochází ze sekundárního okruhu a není kontaminovaná. Nehrozí proto žádné ohrožení obyvatel. „Výroba elektrické energie bude sice snížena, ale s ohledem na její výrazně nižší spotřebu během svátků se to nijak neprojeví na dodávkách našim zákazníkům,“ řekl Bezděk.

Plánované i neplánované odstávky

V Jaderné elektrárně Dukovany je od 29. listopadu odstaven od rozvodné sítě čtvrtý výrobní blok kvůli výměně části jaderného paliva v jeho reaktoru a revizím zařízení. Je to letos poslední plánovaná odstávka, měla by skončit 30. prosince. V listopadu se už bloky číslo tři a čtyři zastavily neplánovaně kvůli poruše potrubí. Mimo provoz byly oba bloky zhruba dva týdny.

Odstávku čtvrtého bloku firma ČEZ využívá rovněž k provádění dalších prací spojených s posilováním Dukovan proti extrémním výkyvům počasí a zemětřesení. Jsou to opatření, která vyplynula ze zátěžových testů po havárii japonské elektrárny Fukušima. Pokračují práce na zpevnění důležitých budov.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Vloni dodala do sítě rekordních 15,68 terawatthodin elektřiny.