Důvěra v českou ekonomiku v srpnu vzrostla. Spotřebitelé se ale obávají zdražování

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Důvěra v českou ekonomiku po červencovém poklesu v srpnu vzrostla o 0,4 bodu na hodnotu 99,1. V podnikatelské sféře se důvěra zvýšila, u spotřebitelů naopak klesla. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je souhrnný indikátor důvěry vyšší.

Důvěra podnikatelů v srpnu vzrostla proti červenci o 0,8 bodu na hodnotu 96,9. Zvýšila se ve všech sledovaných odvětvích, s výjimkou obchodu. "V tomto měsíci si dobře vede hlavně stavebnictví. Důvěra v jeho pozitivní vývoj dál výrazně stoupá. Naopak spotřebitelé pomalu brzdí svůj velký optimismus z minulých měsíců. Nejvíc se obávají růstu cen," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Spotřebitelská důvěra ve srovnání s červencem klesla o 1,5 bodu na hodnotu 110,3. Spotřebitelé se vedle zdražování více obávají také zhoršení celkové ekonomické situace. Klesají naopak obavy z růstu nezaměstnanosti. Lidé chtějí méně spořit.

Výše souhrnného indikátoru důvěry v českou ekonomiku letos v meziměsíčním srovnání střídavě klesá a stoupá. Meziročně ale zatím v každém měsíci důvěra rostla. Loni v srpnu byla důvěra na hodnotě 98,7 bodu. Proti loňskému srpnu stoupla i důvěra spotřebitelů a mírně také podnikatelů.