Ekonomika bez lidí ztrácí na tempu. Analytik: Část firem zvažuje přesun výroby z Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Hospodářský růst Česka stojí na útratách lidí a nově i firemních investicích.

Česká ekonomika ztrácí dech. Během druhého čtvrtletí podle statistiků povyrostla oproti loňsku o 2,3 procenta, což znamenalo nejpomalejší posun vpřed od zimy roku 2016. Statistické srovnání sice ovlivnil růstově nadmíru vydařený loňský rok, více ovšem i tak od domácího hospodářství očekávali vedle ekonomovů třeba i ministerstvo financí, nebo Česká národní banka. Šéfové firem zdůrazňují, že kde nejsou volní zaměstnanci, nemůže být ani kloudný růst. Údaj o růstu je prozatím jen předběžný, skutečné číslo se tak může ještě podstatně změnit oběma směry.

„Signály o chladnoucí poptávce už se v některých oborech objevují od počátku roku. Souvisejí hlavně s neplněním dodacích termínů zboží v posledním roce a útlumu v přílivu nových zakázek,“ uvádí šéf strojírenské firmy Atas elektromotory Otto Daněk. Problémy jsou podle něho dány především nedostatkem lidí. „Současný  stav považuji za dlouhodobě neudržitelný, neboť naši řidiči, skladníci a výrobní dělníci mají své fyzické limity a rezervy nemáme k dispozici,“ říká i šéf potravinářského gigantu Bidfood Bohumil Volf.

Část firem tak prý již dnes zvažuje přesun části kapacit jinam. „Jednoduše do zemí nebo prostorů, kde lidi seženou snáz,“ říká i Tomáš Ervín Dombrovský, analytik personální firmy LMC provozující například portál Jobs.cz. Podle statistiků hnaly českou ekonomiku vzhůru zejména neutuchající útraty spotřebitelů živené růstem příjmů i rekordně nízkou nezaměstnaností. Z nedostatku lidí zoufalé firmy pak podle úřadu i více investují do nových technologií.

„Firmy investice do modernizace kapacit dlouho odkládaly. Jen tak ale budou schopné vyprodukovat více se stejným množstvím zaměstnanců, a být tak produktivnější,“ zdůrazňuje analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Pro letošek očekávají ekonomové zhruba o polovinu slabší výkon ekonomiky než v minulém roce. „Růst za celý rok 2018 se bude pohybovat v oblasti kolem tří procent,“ soudí ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.