Důvěra vládě ŽIVĚ: Vláda Petra Fialy získala důvěru sněmovny

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala (12.1.2022)

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala (12.1.2022) Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Sněmovna hlasuje o důvěře vlády: premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (12.1.2022)
Sněmovna hlasuje o důvěře: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (12.1.2022)
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová tleskala projevu premiéra Petra Fialy
Porada předsedů a místopředsedů poslaneckých klubů o průběhu schůze Sněmovny o důvěře vládě
Porada předsedů a místopředsedů poslaneckých klubů o průběhu schůze Sněmovny o důvěře vládě
7
Fotogalerie

Po více než třech měsících po volbách získala pětibarevná vláda Petra Fialy (ODS) důvěru Poslanecké sněmovny. „Jménem svým i jménem vlády České republiky vám děkuji za vyslovení důvěry,“ uvedl Fiala po téměř dva dny trvající schůzi. Pro důvěru kabinetu se ve čtvrtek večer vyslovilo 106 poslanců ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo 87 poslanců opozičních ANO a SPD.

Byť už je několik měsíců jasné, že kabinet má zajištěno pohodlných 108 hlasů, trvala rozprava přes 23 hodin. To je nejdéle v historii schůzí o vyslovení důvěry vládě. „To patří k demokracii,“ řekl k délce rozpravy Fiala. Slovo si brali zejména opoziční poslanci z ANO a SPD, mezi nejhlasitější kritiky patřili předsedové stran Andrej Babiš a Tomio Okamura.

„Spal jsem třicet minut v křesle, ale když se jedná o důvěře vládě, není to žádná oběť. Jednali jsme na složitějších jednáních, i tady ve sněmovně,“ řekl během čtvrtka ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Kvůli omluveným nemocným poslancům nakonec pro vládu zvedlo ruku 106 poslanců. Kvůli prodloužené schůzi zrušil svůj čtvrteční let do Spojených států i poslanec Jan Farský (STAN), který vyráží na kritizovanou několikaměsíční stáž.

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poděkoval voličům, že dali pětici stran důvěru. „Doufám, že se nám podaří splnit maximální počet bodů v programovém prohlášení,“ řekl Rakušan, podle kterého byl Fiala kvalitním moderátorem povolebních vyjednávání. „Doufám, že za čtyři roky na konci našeho mandátu budeme mít společnost vzdělanější, společnost modernější, stále bezpečnou a která bude odpovídat tomu, jak má svět v jednadvacátém století vypadat,“ dodal.

K vyslovení důvěry vládě stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců. Jde o mírnější kritérium než u vyslovení nedůvěry, kdy musí opozice sehnat 101 hlasů.