Dzurilla nechce pracovat pro novou vládu, řekl Babiš. Ta s ním ale počítá

Dzurilla nechce pracovat pro novou vládu, řekl Babiš.

Dzurilla nechce pracovat pro novou vládu, řekl Babiš. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová při schůzi o důvěře vládě často diskutovala s poslancem a šéfem ANO Andrejem Babišem
Expremiér Andrej Babiš se při jednání o důvěře vládě pořádně rozpovídal a několikrát rozohnil
3
Fotogalerie

Bývalý premiér Andrej Babiš ve čtvrtek ráno během projevu v Poslanecké sněmovně oznámil, že Vladimír Dzurilla nechce pracovat pro novou vládu. „Ten člověk dal panu Bartošovi výpověď. Nechce s vámi dělat,“ uvedl poslanec opozičního hnutí. Dzurillu do státní správy v roce 2016 přivedl právě předseda hnutí ANO, několik let působil jako vládní zmocněnec pro digitalizaci a vedl dva státní podniky. Nová vláda přitom s Vladimírem Dzurillou plánuje spolupracovat i nadále.

„Vytvořil jsem funkci státního zmocněnce pro digitalizaci. Dokonce jsem jednou řekl, že Dzurilla má dostat vyznamenání. To byl první člověk, který udělal něco s digitalizací. Ten člověk dal panu Bartošovi výpověď. Nechce s vámi dělat,“ řekl v projevu poslanec Andrej Babiš, který za dob působení ve vládě chtěl Dzurillovi udělit státní vyznamenání za jeho výkon během pandemie onemocnění covid-19, z čehož ovšem nakonec sešlo. 

„Bavíme se teď s panem Bartošem, protože se stal vicepremiérem pro digitalizaci, že tato pozice nyní nedává smysl. To znamená, že pan Bartoš si to přebírá,“ řekl Dzurilla. Na dotaz, co bude dál dělat, uvedl, že je šéfem dvou státních podniků. 

„O tom, zda bude v nějaké formě pokračovat, jsme se bavili. Logicky jsme se dobrali k tomu, že pokud je moje pozice vicepremiér pro digitalizaci, je pozice vládního zmocněnce v tuto chvíli zbytečná,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Hovořili i o další spolupráci. „Já myslím, že bude možná,“ řekl. Odmítl, že by Dzurillu vyhodil, ale i to, že by zmocněnec s novou vládou odmítal spolupracovat.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
• Videohub E15

Nová vláda s Dzurillou počítá 

S nástupem nové vlády se ovšem mění celá řada úřednických pozic, nastupují například noví političtí náměstci a řeší se i další posty. Nová vláda Petra Fialy plánuje, že by Dzurilla mohl zůstat ve vedení státních podniků, tedy že by i nadále řídil Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a Státní pokladnu Centrum sdílených služeb (SPCSS). Jinými slovy by Dzurilla odešel z pozice zmocněnce pro digitalizaci, pokračoval by ale v příspěvkových organizacích státu.

„Ceníme si práce pana Vladimíra Dzurilly. Pozice vládního zmocněnce je nyní nadbytečná, jelikož koordinaci zastává vicepremiér. Rádi budeme i nadále pokračovat ve spolupráci na úrovni vedení státních podniků,“ napsal deníku E15 pirátský expert na digitalizaci Ondřej Profant, který by se měl stát náměstkem na ministerstvu pro místní rozvoj. 

Do této chvíle však s Dzurillou zodpovědní ministři vedoucí resorty, pod které spadají oba zmíněné státní podniky, osobně o budoucnosti nehovořili. „Neměl jsem ještě schůzku ani s panem Rakušanem, ani panem Stanjurou, takže se k tomu zatím nemohu vyjadřovat,“ uvedl pro deník E15 ve středu Vladimír Dzurilla. 

Ministerstvo financí na dotaz, zda počítá s působením dosavadního šéfa SPCSS, odpovědělo neurčitě. „Jedinou změnou v oblasti vedoucích pracovníků na ministerstvu financí (a jeho podřízených organizacích) je v tuto chvíli výměna na pozici náměstka člena vlády, ze které na vlastní žádost ke dni 16. prosince 2021 odstoupila paní Ing. Marie Bílková a na kterou byl dne 21. prosince 2021 jmenován Mgr. Roman Binder,“ uvedl mluvčí resortu Tomáš Weiss. Ministerstvo vnitra, pod které spadá NAKIT, na dotazy do uzávěrky textu neodpovědělo. 

Před volbami byl Dzurilla často terčem kritiky kvůli projektům, které vedl a které měly pomáhat v boji s pandemií. Jednalo se například o Chytrou karanténu nebo aplikaci E-rouška. Nicméně celkově jeho práci experti i tehdejší opozice hodnotila smířlivě, kritizovali zejména nedostatečný mandát vládního zmocněnce, kvůli kterému nebylo možné provádět radikálnější digitalizační kroky.