Vlna nových náměstků zaplavuje ministerstva, končí lidé napojení na ANO a ČSSD

Ivan Bartoš, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj

Ivan Bartoš, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ondřej Profant se stal náměstkem ministra pro místní rozvoj pro digitalizaci
Ivan Bartoš
Šéf Pirátů Ivan Bartoš
4
Fotogalerie

Nejméně šest nových náměstků na ministerstvu spravedlnosti, čtyři ve vedení rezortu práce a sociálních věcí a tři na ministerstvu pro místní rozvoj. To jsou zatím nejradikálnější změny ve vedení centrálních úřadů. Rošády na postech nejbližších spolupracovníků, ať už z vlastní vůle, nebo po dohodě s koaličními partnery, provedli nebo chystají i ministři financí, průmyslu a obchodu, vnitra, zahraničí, obrany, zdravotnictví či životního prostředí.   

Vlna nových lidí přinese i některá známá jména. Například na rezort životního prostředí se má vrátit jako šéfporadce Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který ministerstvo kdysi řídil. Bývalý europoslanec Edvard Kožušník (ODS) pak bude náměstkem ministra průmyslu a obchodu.

Pozadu nezůstávají ani Piráti, kteří angažují Ondřeje Profanta, Radka Holomčíka, Lukáše Koláříka a Petra Třešňáka. Ti stranu zastupovali v minulé Poslanecké sněmovně, mandáty však neobhájili.  

„Jsou to profesionálové, kteří se dané oblasti věnovali léta v parlamentu. Je to logické vyústění jejich odborné praxe a přípravy,“ řekl ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Poukázal tak mimo jiné na Profanta, který je expertem strany na digitalizaci. Právě výrazný posun v elektronizaci státní správy je stěžejním cílem Pirátů, obsahuje ho programové prohlášení vlády.

Opozice rozdělování vlivných pozic kritizuje. „Politický náměstek je trafika, nikoho neřídí. A teď jsou na všech rezortech,“ prohlásila v pořadu Partie místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Předchozí vláda Andreje Babiše tolerovaná KSČM přitom funkce politických náměstků rovněž využívala, měla jich třináct. A podle partajního klíče dosazovala i odborné náměstky. Mezi ty politické patřil exhejtman ČSSD Michal Hašek na ministerstvu vnitra nebo Tomáš Podivínský, kterého si přivedla bývalá šéfka rezortu spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Komunisty měl na ministerstvu obrany zastupovat Vladimír Müller. Všichni tři už skončili.

Jaké jsou programové priority nové vlády?

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Nejrazantnější personální průvan zatím předvedl šéf justice Pavel Blažek (ODS). Vybral si dva nové politické náměstky Radomíra Daňhela a Antonína Stanislava. Naopak se rozloučil s náměstkem pro boj s korupcí Jeronýmem Tejcem a s náměstkem pro legislativu Michalem Fraňkem.

Po takzvané systemizaci neboli změně podoby úřadů, o níž rozhodla vláda 22. prosince, bude mít Blažek celkem pět odborných náměstků. Dva nové by měl tedy ještě doplnit. Pátou náměstkyní zůstává Klára Cetlová, která dlouhodobě vede sekci dohledu a justice. Zda se udrží, není podle některých informací jisté.

Jedinou možností, jak přeobsadit odborné náměstky, je reorganizace přijatá kabinetem. Stejně postupovala i bývalá Babišova vláda.

„V souvislosti s reorganizací budou zrušena a zřízena místa náměstků v příslušných sekcích. Důvodem je koncentrace odborů se vzájemně provázanými agendami do jednoho útvaru, což by mělo vést k zajištění hlubší synergie, vyšší úrovně komunikace a efektivity při plnění svěřených úkolů,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Původní sekce zanikají a nové se budují i v rezortu práce a sociálních věcí řízeného šéfem lidovců Marianem Jurečkou. „S lidmi, kteří v rámci systemizace z pozic odejdou, jsme připraveni jednat, bavit se o jejich dalším fungování v rámci rezortu,“ řekl ministr.

 

Někteří noví lidé na úřadech

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Edvard Kožušník (ODS), politický náměstek

Petr Třešňák (Piráti), politický náměstek

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ondřej Profant (Piráti), náměstek pro digitalizaci

Radim Sršeň (STAN), politický náměstek

Jan Fluxa (TOP 09), politický náměstek

Ministerstvo vnitra

Radek Kaňa (ODS), politický náměstek

Lukáš Kolářík (Piráti), politický náměstek

Ministerstvo obrany 

František Šulc (za ODS), politický náměstek

Daniel Blažkovec (za STAN), politický náměstek

Ministerstvo životního prostředí

Tomáš Tesař (TOP 09), politický náměstek