EET nemusí projít ani v lednu, naznačil Sobotka. Žádný termín prý není

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Elektronická evidence tržeb (EET) nemusí projít Sněmovnou do konce ledna, naznačil dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O tomto termínu přitom nedávno mluvili předsedové koaličních poslaneckých klubů. Sobotka dnes ale novinářům řekl, že neví o tom, že by měl být stanoven nějaký přesný termín.

Ministerský předseda uvedl, že sociální demokracie chce dát opozici prostor se k elektronické evidenci vyjádřit, zároveň ale o normě musí rozhodnout většina. „Opozice dostane prostor, stejně tak ale musí dostat prostor většina v této Poslanecké sněmovně. Byla demokraticky zvolena. Máme jasný program. Říkali jsme to voličům už před volbami, není to nic, co bychom dělali komukoliv za zády,“ konstatoval Sobotka.

Premiér je přesvědčen o tom, že pro návrh je ve Sněmovně jasná většina. Konkrétní termín hlasování zatím podle něj není dán. „Já nevím o tom, že by měl být stanoven nějaký konkrétní termín, do kdy se hlasuje. Musím říci, že tady na půdě Poslanecké sněmovny je to vždycky problém,“ uvedl Sobotka, podle něhož se v dolní komoře přesně žádný termín hlasování stanovit nedá.

Pokud budou debaty o zákonu pokračovat, aniž dojde na hlasování, počítají vládní strany podle dřívějších vyjádření koaličních poslanců pro ČTK s tím, že Sněmovna výjimečně přijme usnesení o ukončení rozpravy a hlasování. V něm má koalice dostatek hlasů, aby zákon prosadila.

V případě využití tohoto nezvyklého prostředku bude ale pravděpodobně následovat stížnost pravicové opozice k Ústavnímu soudu na způsob schválení zákona. Ústavní soud by pak musel poměřit právo většinové vlády prosazovat svůj program na jedné straně a právo opozice uplatňovat své připomínky, případně blokovat Sněmovnu, na straně druhé. I proto chce koalice nechat běžet debatu dostatečně dlouho, aby se Ústavní soud mohl přiklonit na její stranu. Nakonec se tak o věci bude dost možná diskutovat i během dalších týdnů.