EET přinese až 15 miliard ročně, tvrdí ministerská studie

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Projekt elektronické evidence tržeb by měl podle odhadu ministerstva financí přinést ročně do rozpočtu deset až 15 miliard korun. Jednorázové náklady na jeho vytvoření by měly činit 317 až 337 milionů korun a roční provozní náklady 308 až 396 milionů korun. Vyplývá to ze studie k elektronické evidenci tržeb, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. MF původně studii z února 2015 nechtělo zveřejnit s ohledem na to, že obsahuje obchodní tajemství a citlivé technické informace systému.

Celý systém by podle studie měl být vytvořen tak, aby zvládl zaevidovat 10 tisíc transakcí za sekundu. Studie počítá ročně s 10,5 miliardy účtenek, tedy zhruba s 30 miliony za den.

K technickým parametrům navrhované evidence se již dříve vyjádřil odborník na IT bezpečnost Michal Špaček na serveru Lupa.cz. Podle něj je kvalita materiálu tragická, jak po formální stránce, tak po obsahové stránce. Zabezpečení celého projektu se tak podle jeho vyjádření velmi špatně posuzuje.

Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. To je hlavní cíl projektu i podle zveřejněné studie. Pravicová opozice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

Studie uvádí, že podle statistiků je nadprůměrný podíl šedé ekonomiky u stavebnictví, obchodu, opravy motorových vozidel, pohostinství a ubytování a u dopravy a telekomunikací. „Dá se předpokládat, že šedá ekonomika u těchto sektorů je více než 200 miliard korun,“ uvádí studie. Tyto sektory přitom mají na celkovém HDP země zhruba třetinový podíl.

Podle studie Stínová ekonomika v ČR Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Češi ročně před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun. Podle centra dosahuje stínová ekonomika v ČR asi 15 procent hrubého domácího produktu (HDP) a v posledních letech mírně klesá. Pode CETA se přitom na stínové ekonomice největší měrou podílí sektor stavebnictví a sektor velkoobchodu a maloobchodu (včetně opravy a údržby automobilů) a až poté následují zpracovatelský průmysl a sektory ubytování, stravování a pohostinství.

„Asociace hotelů a restaurací České republiky elektronickou evidenci tržeb podporuje za předpokladu, že bude platit pro všechny subjekty, které přijímají hotovostní platbu,“ řekl dnes prezident asociace Václav Stárek. Na druhou stranu by asociace chtěla, aby restaurace byly přeřazeny do snížené desetiprocentní sazby DPH, kde jsou nyní léky, dětská výživa nebo knihy.

Povinně za dva roky

Elektronická evidence tržeb by měla být povinná pro všech zhruba 600 tisíc podnikatelů, kteří přijímají tržby v hotovosti, od roku 2018. Zákon o evidenci tržeb začne pro jednotlivé druhy podnikání platit postupně. Zákon, který nyní projednává Sněmovna, by měl mít účinnost od srpna 2016.

Nejprve by se měl zákon týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O tři měsíce později by se evidence měla týkat maloobchodu a velkoobchodu. Následně by měla být 12měsíční pauza. Poté by měli evidovat tržby zbývající podnikatelé z dalších oborů a nakonec po dalších třech měsících i drobní živnostníci.

Pravicová opozice návrh ostře kritizuje a chce ho zablokovat. Pomocí obstrukcí hodlá postupovat tak, aby zákon schválen nebyl. Kvůli tomu, že návrh zákona ještě neprošel Sněmovnou, by mohla evidence začít fungovat až na podzim, možná až 1. listopadu. Návrh zákona podle úterního vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přitom nemusí projít Sněmovnou ani do konce ledna. Sněmovní rozpočtový výbor přitom již loni v říjnu doporučil odložit účinnost zákona až na sedm měsíců od vyhlášení zákona ve sbírce.