Elektrárny Opatovice podávají Czech Coalu dýmku míru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Elektrárny Opatovice nabídly společnosti Czech Coal novou smlouvu. Její součástí je závazek, že elektrárny budou za palivo platit předem. Czech Coal by se k návrhu měl vyjádřit do 12. srpna.

Dodávky paliva Czech Coal podle mluvčího EOP Petra Zadáka zastavil účelově a v rozporu se smlouvou v červnu letošního roku. Zadák informoval, že EOP jsou připraveny vzdát se jakýchkoli nároků na náhradu škody, pokud těžař podepíše předložený návrh smlouvy.

:

„Předložili jsme Czech Coalu podepsaný návrh smlouvy na dodávky uhlí. Jednostranně jsme tak vyšli vstříc námitkám Czech Coalu k původní smlouvě a v návrhu jsme se zavázali, že budeme platit za uhlí předem,“ uvedl předseda dozorčí rady EOP Mirek Topolánek.

Dodal, že návrh smlouvy řeší důvody, pro které Czech Coal odstoupil od smlouvy. „Věříme, že tímto bude celá věc vyřešena,“ dodal Topolánek. Předseda představenstva EOP Jan Špringl konstatoval, že základním cílem EOP je zajistit dodávky tepla za současné ceny. Návrh nové smlouvy to podle něj umožňuje

„Doufáme, že Czech Coal přistoupí k řešení celého problému konstruktivně a bude návrh smlouvy akceptovat. Má na to čas do dvanáctého srpna,“ poznamenal Špringl.

Czech Coal chce nyní návrh EOP pečlivě zvážit. „Předpokládám, že snaha o jednání není jenom formální a že žádné požadavky nebudou stanovovány ultimativně,“ řekl místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. Situaci není podle něj třeba dramatizovat.

„Každý týden vypravujeme do opatovické elektrárny 25 vlaků s nejkvalitnějším českým teplárenským uhlím. Do konce roku to tedy bude podle odborníků tolik uhlí, že bude dost tepla na další dvě topné sezóny,“ dodal.

Uhlí přestal Czech Coal dodávat do elektrárny Opatovice, která zásobuje teplem především Pardubice a Hradec Králové, 7. června s vysvětlením, že mu elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale naopak tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o jiné věci.

O dodávkách uhlí do konce roku 2012 rozhodl předběžným opatřením soud 22. června. Czech Coal se ale chce odvolat a s dodávkami přestat, pokud soud odvolání uzná. Zatím ale palivo dodávat musí. Czech Coal vede o uhlí spor například také se společností ČEZ. A řešení je stále v nedohlednu. Energetická společnost tak raději začala hledat alternativní zdroje paliva. Prozatím ne příliš úspěšně.