Eska otevřela novou pobočku na Letné. Lidé už stojí v novodobém koloniálu fronty na chleba
Z jedné hipsterské čtvrti do druhé. Po Karlíně nyní dobývá populární pekárna Eska i Letnou. Provozovatelé pekárny podle svých slov hledali místo pro novou pobočku několik let, Eska totiž potřebuje pec a komín, a proto byl nezbytný vysoký strop. Na Letné, na rohu Malířské a Veletržní ulice, tak ve středu otevřela pekárna menší pobočku, kde nabízí pečivo s sebou i potraviny na domácí vaření. Podle manažerů podniku tak kromě pekárny otevírá na Letné i nový koloniál. Už při zkušebním víkendovém provozu bylo v provozovně narváno.
„Intenzivně jsme hledali místo pět let, už několikrát jsme měli skoro vybráno, ale nakonec se vždycky objevil nějaký zádrhel. Ve většině případů souvisel právě s komínem. Prostor, ve kterém nakonec Esku otevřeme, našel Tomáš Karpíšek a trvalo dva roky, než se ho podařilo zkolaudovat,“ přibližuje šéfpekař Esky Jaroslav Kozdělka, který v obou pobočkách zodpovídá za kvalitu chleba. Zejména vyhlášený chleba 33 z pece na dřevo je největším tahounem podniku, který patří do gastronomické sítě Ambiente.
Nabídka pečiva by měla být totožná s tím, co znají zákazníci v Karlíně. Na rozdíl od první pobočky tu ale není příliš mnoho míst k sezení. V nabídce je kromě pečiva několik jednoduchých snídaní a svačin, jejichž hlavní složkou je chleba, a výběrová káva. Bude tu nově k dostání i točená zmrzlina s příchutí tvarohové buchty.
„Je to záměr, aby obě Esky nabízely stejné produkty. Bude to tedy chleba 33 a v pátek k němu přibude chléb 66. Na Letné budeme péct také sladké pečivo – loupáky, koláče, buchty a naše kremrole pečené v peci na chleba. V Karlíně je hodně oblíbený pastel de nata, který budeme péct i ve druhé pobočce. Nicméně předpokládáme, že k němu v průběhu času přibude i další speciální produkt, který si najde srdce právě letenských hostů,“ vysvětluje Kozdělka.
VIDEO: Šestnáct hodin na nohou, hodně stresu a křiku. Začátky v kuchyni si člověk musí protrpět, tvrdí michelinská kuchařka Nemčková v pořadu FLOW.

Omezený prostor k sezení kompenzuje pekárna větší maloobchodní nabídkou, na regálech budou zejména produkty z Ambiente. Nejen přímo z Esky, jako sušenky, granola nebo zavařeniny, ale také šunky a uzeniny z Našeho masa, omáčky a polévky zavařené do sklenic z Lokálu, od Kalendů nebo z Našeho masa, vlastní kečup či okurky nebo sladkosti z cukrárny Myšák. Nechybí ani produkty z různých farem. „V Esce na Letné vznikne koloniál a zároveň největší maloobchodní prostor Ambiente,“ uvádí retail manažerka Ambiente Petra Roulland.