EU při řešení migrace nedodržovala vlastní pravidla, upozornil Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Evropská unie nebyla schopna při řešení migrační krize důsledně dodržovat vlastní pravidla a efektivně chránit vnější hranici schengenského prostoru. Proto je nutné nyní přijímat operativní opatření k posílení bezpečnosti jednotlivých států a zvládnutí uprchlického proudu, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na to, že Německo dočasně obnovuje kontroly na německo-rakouské hranici kvůli běžencům. Česko kvůli tomu podle něj posiluje počty policistů na česko-rakouské hranici.

„Doufám, že německé rozhodnutí zesílí tlak na takový společný evropský postup, který umožní lépe regulovat současný migrační proud už na vnějších hranicích Evropy,“ uvedl Sobotka. Na vnějších hranicích by se podle premiéra také měly zajistit důstojné podmínky pro žadatele o azyl, aby bylo možno odlišit válečné uprchlíky od ekonomických migrantů.

Premiér podobně jako policie či ministerstvo vnitra podobný krok Německa očekával. „Jde o reakci na napětí, které je uvnitř schengenského prostoru vyvoláno migrační krizí a silným proudem uprchlíků, který v těchto týdnech míří přes Maďarsko a Rakousko právě do Německa,“ sdělil Sobotka.

Česko kvůli tomu zesílí kontroly v krajích, které sousedí s Rakouskem. „Situaci bude vláda pravidelně vyhodnocovat a v případě potřeby přijme další nezbytná bezpečnostní opatření,“ doplnil Sobotka.