Euroskepse roste: Češi důvěřují EU nejméně v historii

lidé, ilustrační foto

lidé, ilustrační foto Zdroj: dumfinanci.cz

Češi důvěřují Evropské unii vůbec nejméně od roku 1994, kdy začala agentura STEM postoj k EU sledovat. Unii důvěřuje 37 procent občanů. V posledních letech se v očích Čechů důvěryhodnost unie prudce snižuje, ještě před dvěma lety byla na 53 procentech. Na historické minimum se dostala i důvěra v Evropský parlament.

Česká republika vstoupila do Evropské unie v roce 2004, STEM ale důvěru lidí v unii sledoval už od roku 1994. Největší podíl pozitivních hlasů dotazování zaznamenal v letech 1999 a 2000, kdy EU věřilo 62 procent lidí.

Důvěra sice potom kolísala, ale držela se nad 50 procenty. Zlom nastal před dvěma lety a pokles dál pokračuje.

Vývoj důvěry v Evropskou unii

Vývoj důvěry v Evropskou uniiVývoj důvěry v Evropskou unii | STEMZdroj: STEM

Evropský parlament byl do dotazování o důvěře zařazen při vstupu Česka do EU, tehdy činil podíl kladných hlasů 58 procent, což je zatím maximum. Od února roku 2010 do současné doby ale důvěra v EP klesla ze 44 na 30 procent.

Hodnocení přínosu členství v EU podle zemí (2011)

Hodnocení přínosu členství v EU podle zemíHodnocení přínosu členství v EU podle zemí | Eurobarometr°°Barva země odráží podíl lidí, kteří hodnotí členství v EU jako jednoznačně pozitivní věc

Oběma institucím věří spíše lidé mladší, vzdělanější a lépe materiálně zajištění. Z hlediska stranických preferencí častěji vyjadřují EU a Evropskému parlamentu důvěru příznivci ODS a TOP 09.