Evidence tržeb nebo podpora biopaliv. Vládě začíná ve sněmovně horký podzim

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sporné předlohy o elektronické evidenci tržeb a další podpoře biopaliv, vznik vyšetřovací komise ke kauzám České pošty nebo už dlouho odkládaný registr smluv považovaný nevládními organizacemi za stěžejní protikorupční nástroj. Tyto návrhy norem začne dnes projednávat Poslanecká sněmovna.

Její čtyřdenní jednání se zřejmě kvůli obstrukcím opozice bude protahovat do pozdních večerních hodin. Střety vládních stran hlavně s ODS a TOP 09 budou provázet i další schůze poslanců, které se ještě letos uskuteční.

Pro ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše klíčové zavedení evidence tržeb už nabírá konkrétní obrysy, aniž by mělo oporu v zákoně. Babišův rezort zaplatit firmě BDO 200 tisíc korun bez DPH za prováděcí studii. Zakázku za 1,35 milionu na přípravu informační kampaně, která opatření proti daňovým únikům představí, chce odstartovat brzy. Dalších 80 milionů spolkne nákup reklamy a inzerce.

„Zákon není možné upravit do kompromisní podoby. Jeho skutečným cílem je likvidace konkurence v odvětvích, v nichž podniká vicepremiér, ministr financí a majitel Agrofertu,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Babišův rezort již zaplatil firmě BDO 200 tisíc korun bez DPH za prováděcí studii k plánované elektronické evidenci tržeb

Opozice spoléhá na to, že sněmovna schvaluje zákony v závěrečném čtení vždy ve středu a v pátek mezi devátou a čtrnáctou hodinou. Pomocí obstrukcí chce těchto deset hodin v jednacím týdnu blokovat. Podle navrženého programu by se měli poslanci evidencí tržeb zabývat v pátek.

Vzrušenou debatu čeká rovněž návrh ANO prosadit mimořádnou schůzi k zakázkám České pošty a následně vznik vyšetřovací komise. „V každém případě je třeba, abychom se skandálem pánů Babiše a Faltýnka zabývali,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k části případu týkající se firmy Agrotec, která spadá do Babišova impéria. O ustavení komise se ještě bude jednat, skeptičtí k její práci jsou koaliční lidovci. Socialisté se mimořádné schůzi ani vzniku vyšetřovacího orgánu, který by však nesměl řídit žádný z vládních poslanců, nebrání.

Slušnou šanci na schválení má norma, podle níž by obce, kraje i stát a jejich firmy s výjimkou ČEZ musely zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun. S návrhem registru těchto smluv, který je největším ležákem ve sněmovně, nedávno souhlasil klíčový ústavně-právní výbor.