Evropští účetní: Česko „systematicky podvádělo“ při nakládání s dotacemi

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy

José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy Zdroj: profimedia.cz

Už po několik let zneužívá Česko subvencí Evropské unie, a to ve velkém. Utajení podvodů umožnila korupce a nedostatečné kontroly ze strany Evropské komise. Uvádí to zpráva Evropského účetního dvora.

Již v květnu vyšlo najevo, že české úřady EU „systematicky podváděly“, cituje z neveřejné zprávy nizozemský deník Trouw. Praha Bruselu například zatajila některé korupční případy. Komise si nejprve ničeho nevšimla, protože se při shromažďování podobných informací spoléhá na pomoc prověřované země.

V srpnové zprávě Účetního dvora se pak už přímo uvádí, že „Komise se nemůže spolehnout na informace a hodnocení“ z české strany, tak, jak jsou uváděny v pravidelné každoroční zprávě. Členské státy stále více využívají Brusel jako prasátko,“ komentoval zprávu nizozemský europoslanec a člen parlamentního rozpočtového výboru Gerben-Jan Gerbrandy. „Ale nepřekvapujeme mě to. Česko je problémem už několik let,“ dodal.

Z výsledků dosavadních vyjednávání mezi Českem a Unií podle nizozemského listu vyplývá, že Praha kvůli podvodům přijde o desetinu dotací na projekty týkající se infrastruktury a pět procent dotací směřujících do životního prostředí. Jednání ještě nejsou uzavřená, účetní ale v tajné zprávě žádali vyšší tresty.

Účetní dvůr se s Evropskou komisí rozchází i v hodnocení celkových škod. Zatímco Komise se domnívá, že informace předané českou stranou jsou falešné z 10 až 25 procent, podle účetních jsou lživá všechna čísla.

Za dotační období 2007 až 2013 přislíbila EU Česku na dotacích celkem 26,7 miliardy eur (670,2 miliardy korun). Při přepočtu na obyvatele tak patříme k největším příjemcům unijních dotací.