Exekuční srážky snižují sedmdesát tisíc důchodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vladimir Skarda, E15

Česká správa sociálního zabezpečení eviduje rok od roku stále vyšší počet vyplácených důchodů s exekuční srážkou. Ke konci září jich bylo téměř sedmdesát tisíc, meziročně o zhruba čtyři tisíce více.

Průběžně rostoucí počet řešených případů ale podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni nepředstavuje nebezpečný trend. Zejména při porovnání jejich podílu na veškerých exekučních nařízeních v Česku.

„Po pěti letech poklesu tohoto podílu k šesti procentům dochází k jeho mírnému a kolísavému nárůstu. To ale zatím o žádném trendu nevypovídá,“ dodal Hůle.

Nárůst počtu exekucí na důchody podle něj může odrážet dlouhodobý nárůst počtu všech exekucí v Česku. Letošní rok by však mohl být jiný.

Minimálně podle pololetních dat Exekutorské komory proběhlo na 320 tisíc exekucí, meziročně o 140 tisíc méně. Nemusel by se tak opakovat hororový rok 2011, kdy komora kvůli ekonomické krizi zaznamenala téměř milion případů. Lidé si začali hlídat své finanční chování, navíc došlo k procesní změně v zahájení exekučního řízení.

Důchody s exekucíDůchody s exekucí | E15

„Lidé se často obávají, že kvůli exekuci přijdou o celou výplatu důchodu, nemocenské nebo peněžité pomoci v mateřství. Dlužníkovi ale vždy musí zůstat takzvaná nezabavitelná částka na zajištění životních potřeb, kterou nelze srazit,“ upozornil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun. Nezabavitelná částka od ledna činí dle příslušné právní úpravy 6064 korun a 1516 korun na každou vyživovanou osobu.

Exekuce není osobní bankrot

Exekuce z důchodu rok od roku narůstají