Exekutory by měly platit soudy, navrhuje Okamura

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vladimir Skarda, E15

Hnutí Úsvit uvažuje o tom, že navrhne zestátnění exekutorské činnosti. Vykonavatelé by mohli být placeni soudy a skončil by komerční byznys s dluhy, řekl předseda hnutí Tomio Okamura, který označil exekuce za státem posvěcenou lichvu.

„Řešením naprosto nezvladatelné situace v exekucích je deprivatizace, tedy opětovné zestátnění exekutorské činnosti,“ uvedl Okamura. Hnutí podle něho chystá návrh na změnu příslušného zákona, měl by vycházet z německých a rakouských norem. „V praxi by to znamenalo, že exekutor by byl nejen soudem pověřený, ale také soudem placený,“ dodal.

Počet exekucí v poslední době výrazně ubývá. V loňském prvním pololetí jich bylo nařízeno 320 tisíc, což je meziročně asi o 30 procent méně. Předloni klesl počet soudem nařízených exekucí ve srovnání s předchozím rokem o 13 procent na 820 tisíc.

Příčinou poklesu počtu exekucí je podle vykonavatelů zejména osvěta. Dále má vliv novela exekučního řádu a občanského soudního řádu. Od loňského ledna zavedla řadu novinek, mimo jiné předžalobní výzvu a pravidla pro spojování řízení. Exekuce je vždy zahajována soudem na návrh věřitele. Vykonavatelé nemají na počet exekucí vliv.